Skip to main content

Lezen, wie is er niet groot mee geworden? Als spreker veerkracht, lees ik veel boeken over dit onderwerp. Buiten dat het leuk is en je er nog wat van leert, is het direct een medicijn tegen tegenslag. Ik geef je in dit blogbericht 5 boeken over veerkracht die je moet gaan lezen als je dat nog niet gedaan hebt en waarom. En ik krijg er niet eens commissie voor 😉.

Een medicijn tegen tegenslag? Veerkrachtig worden? Huh? Hoe dan?

Wist je dat ergens over lezen op meerdere vlakken je veerkrachtiger maakt? Een onderzoek aan de universiteit van Sussex bewijst dat lezen je stressniveau met 68% doet dalen. Terwijl je leest daalt je hartslag en ontspannen je spieren, wat voor een ontspannen gevoel zorgt. Minder stress = meer veerkracht. En als je dus ook nog gaat lezen over veerkracht dan is helemaal het hek van de dam! Dus beentjes omhoog, haardvuur aan, Andrea Bocelli op en genieten maar!

Okay wijsneus, maar welke boeken over veerkracht moet ik lezen dan?

Hierbij een opsomming van mijn 5 favorieten boeken over veerkracht aller tijden. Tip: stop één van deze boeken om te lezen in je koffer, als je voor je gevoel broodnodig aan vakantie toe bent,

De cirkel is rond – Wayne Dyer

1. De cirkel is rond – Wayne Dyer

Ik was al fan van hem, maar door dit boek des te meer. Het is zijn laatste boek voor zijn overlijden en wat mij betreft een must read. Wayne heeft ontdekt dat er geen ongelukken in het leven zijn. Het leven heeft een doel en heeft elke stap van onze reis nodig om ons iets te leren. Hij zegt dat elke ontmoeting, elke uitdaging en elke situatie allemaal spectaculaire draden zijn in het tapijt dat het leven vertegenwoordigt. Wow, wow, wow.

Omarm de Chaos – Jan Rotmans

2. Omarm de Chaos – Jan Rotmans

Ja, wie kent het boek niet? Ik raad hem aan voor iedereen die voornamelijk zijn/haar perspectief over de wereld eens onder de loep wilt nemen. Verandering en transformatie is er altijd al geweest. We vechten er alleen steeds tegen (crisis) in plaats van de chaos te omarmen (transformatie). Rotmans brengt het grote verhaal terug naar het menselijke niveau.

3. Het boek van vreugde – Dalai Lama en Desmond Tutu

Deze mag je lezen om alleen al vrolijk te worden. Maar tijdens de laatste ontmoeting van deze twee grootheden, zitten ze enkele dagen als kleine jongetjes (letterlijk) met elkaar te praten over zin van het leven. Vreugde is het antwoord. Het is letterlijk een oplossing voor alles, maar zeker voor de tegenslagen en hobbels in ons leven.

Het boek van vreugde – Dalai Lama en Desmond Tutu

4. The resilience project – Hugh van Cuylumburg

Gewoon een die hard veerkracht boek, dat je moet lezen om goed te snappen wat wel en juist niet kan. Veel wetenschappelijke onderbouwing en voor de blauwe mensen onder ons, een pareltje om van te smullen. Waar gaat het dan over? Hoe meer positieve emotie je ervaart, hoe veerkrachtiger je zult zijn. Om die reden richten ze zich op drie pijlers waarvan bewezen is dat ze positieve emotie cultiveren; Dankbaarheid, Empathie en Mindfulness.

The resilience project – Hugh van Cuylumburg

Liever een portie inspiratie ontvangen in je mailbox?

Een samenvatting van alle nieuwe content door Niek himself gecreëerd, ontvang je elke maand in jouw mailbox. Handig toch?!

  Niet verplicht, wij vinden het wel leuk om te weten!

  Being Morta Atul Gawande.jpg

  5. Being Morta – Atul Gawande

  Zware kost? Zeer zeker niet, sterker nog, als je wilt weten waarom we steeds minder veerkrachtig worden (ja echt waar), moet je deze lezen. Gedurende het grootste deel van de menselijke geschiedenis was de dood een veelvoorkomende, altijd aanwezige mogelijkheid. Het maakte niet uit of je vijf of vijftig was – elke dag was een dobbelsteen. Maar nu de medische vooruitgang elk jaar de grenzen van overleven verder verlegt, raken we steeds meer losgeraakt van de realiteit van het sterfelijk zijn. En dat, heeft alles met veerkracht te maken!

  Dit is mijn top 5 boeken over veerkracht

  Zo dat zijn ze, ik gebruik ze als spreker veerkracht dagelijks tijdens mijn keynotes op het podium en de verhalen (deze bijvoorbeeld) die ik schrijf. Heb je aanvullingen, of iets dat ik juist moet lezen om mijn boodschap aan te vullen? Stuur me een bericht!