Skip to main content

Ik sprak vorige week op een evenement waar ik als inspirerende spreker de aftrap mocht verzorgen en na mij een spreker over AI sprak. Het intrigeerde mij wat er allemaal mogelijk is en wat de toekomst ons kan brengen. Toch was het het gesprek wat ik daarna met de koffiedame had, mijn kijk op AI voor altijd zou veranderen.

recept crompouse ai spreker veerkracht

Verbeterde receptuur van een crompouce

We staan in de schijnwerpers van technologische evolutie, 9 op de 10 organisaties geven aan AI als belangrijkste schakel voor de toekomst te zien, 85% van de studenten gebruikt het al om lesstof te maken en in 2035 schatten ze dat 75% van alle voertuigen gebruik maken van AI (ook rolstoelen). En het is ook handig, zo vertelde Chat GPT mij net de verbeterde receptuur van een crompouce, leerde hij mij hoe ik het beste Kim kan aanschrijven om te vertellen dat ik (weer) laat thuis kom en ja, ook bij de introductie van deze column speelde het een rol.

Allemaal goed en aardig dus die AI, of toch niet?

Nee, toch niet. De echte vraag schuilt namelijk in de ongeopende deuren van tijd die het ons cadeau doet en daarover heeft niemand het. Het zijn niet de vruchten van AI, maar hoe zullen wij als mensen de overvloed aan tijd vormgeven? En daar laat ik dus deze groep medewerkers van een verzekeraar als spreker op de maandagmorgen over na denken. Pffff…

Dus dat een AI je tekening maakt, je auto bestuurt, je teksten schrijft, je klantcontact doet, je dokter is en al je routine taken overneemt is prachtig. Maar wat doe jij met de tijd die het oplevert? Meer Netflixen? Nog harder werken? Luieren? Je TikTok tijdlijn uit proberen te lezen?

ai spreker veerkracht tekst schrijven
niek sceptisch spreker veerkracht ai

Waarom ik daar sceptisch over ben?

Omdat wij mensen best wel pannenkoeken zijn en we meestal, zo niet altijd, gemak kiezen boven geluk. Het is sinds 1930 dat wij steeds meer vrije tijd begonnen te krijgen door de industrialisatie van onze samenleving. En wat denk je dat wij deden met die vrije tijd? Juist! Nog harder werken. Kapitalisme ten top. En dat levert ons een hoop gemak op.

Nou laat me je een ding leren:
Gemakkelijk maakt niet gelukkig.

AI maakt minder veerkrachtig

Gemak dient zeker niet altijd de mens, wat we wel uit onderzoek weten is dat het ons steeds minder veerkrachtig maakt.

Goede tijden creëren zwakker mensen. Zwakke mensen creëren slechte tijden.

Slechte tijden creëren sterke mensen. Sterke mensen creëren goede tijden.

En ja, sinds de industriële revolutie worden we steeds welvarender (lees gemakkelijker). En omdat we ons niet meer om onze primaire levensbehoeftes druk hoeven te maken, hebben we de luxe om ons om hele andere dingen druk te maken. Of de kinderen wel genoeg aandacht krijgen tijdens de hockey training, of je friet of patat zegt, en of je wel net zo knap bent als iedereen op social media. Om maar een voorbeeld te noemen.

En de zin die wij thuis vaak gebruiken:

Als je tijd hebt om je druk te maken over social media, dan heb je een verrekte goed leven.

zondaginterview veerkracht spreker

Dus de vraag die jij jezelf zou moeten stellen?

Welke betekenis geef jij aan de tijd die het je oplevert?

En zie daar, daar is waar AI onze zingeving raakt. Laat me je een voorbeeld geven: Ik hoorde laatst een inspirerende spreker vertellen over een jongen die van zijn motorfiets was gevallen, verliefd was geworden op zijn ergotherapeute en drie prachtige dochters kreeg (echt super inspirerend). Maar die bewuste jongen leerde mij ook over de vergankelijkheid van tijd, over het kleine aantal weken (4000) dat we leven en hoe snel die voorbij gaan. En over hoe de vraag; was het allemaal de moeite waard? De moeite waard is om het eens wat eerder in je leven te beantwoorden.

Waarom?

Omdat je de tijd die het oplevert de moeite waard wilt laten zijn. Omdat dat het enige is dat echt telt. Omdat het je zingeving geeft en laat dat nou de allerbelangrijkste (en moeilijkste) spier zijn die we kunnen trainen om veerkrachtiger en wendbaarder te worden in het leven. En dat hebben we nu harder nodig dan ooit.

Ook klaar voor meer veerkracht?

Niek deelt als inspirerende spreker graag zijn vijf succesfactoren voor veerkracht, waar jij of jouw organisatie direct mee aan de slag kunt. Of het nu op het werk is of thuis, veranderingen, stress… Tegenslagen kunnen ons uit balans brengen. Of het nu gaat om het verplaatsen van een koffiezetapparaat, onverwachte die thuis op bezoek komen, of je trouwe viervoeter die zonder overleg in huis heeft gepoept. Veerkracht betekent meebewegen met verandering, en het is een spier die je kunt trainen.

Niek staat klaar om je te leren hoe je dat kunt doen. Neem eens contact met ons op.

4 tips hoe je juist in de zomer aan je veerkracht kan werken..docx