Niek is niet alleen een veelgevraagd spreker, ook wordt hij door de media regelmatig gecontacteerd om zijn verhaal te delen. Eerder verscheen hij al bij Humberto Tans RTL Late Night op RTL4, deed hij mee in het BNN-programma Je Zal Het Maar Zijn en hoorde tv-presentator Sander de Kramer hem tijdens een NPO1 aflevering van De Wandeling uit over zijn levensverhaal. Maar Niek is ook vaak te zien op YouTube en te gast in diverse podcasts.
Elke zondag publiceert RTL Nieuws een interview in tekst en foto’s van iemand die iets bijzonders doet of heeft meegemaakt. Dat kan een ingrijpende gebeurtenis zijn waar diegene bewonderenswaardig mee omgaat. De zondaginterviews hebben gemeen dat het verhaal van grote invloed is op het leven van de geïnterviewde. RTL Nieuws verslaggever Peper Hofstede interviewde Niek afgelopen week over zijn ongeluk, het leven met pijn en hoe hij probeert positief te blijven.
Hieronder lees je een samenvatting van dit interview. Het gehele artikel lees je hier op de website van RTL Nieuws.
Samenvatting Zondaginterview RTL Nieuws met Peper Hofstede
‘Na een motorongeluk kon Niek niets meer, maar het leverde hem de liefde van zijn leven op.’
Niek kreeg op 24-jarige leeftijd een motorongeluk, waardoor hij een dwarslaesie opliep. Hij is vanaf zijn borst verlamd en belandde daardoor in een rolstoel. Naast zijn dwarslaesie heeft Niek ook syringomyelie, een aandoening waarbij er een holte in het ruggenmerg ontstaat die gevuld is met vocht. Dit veroorzaakt afschuwelijke zenuwpijn.
Het ongeluk heeft een grote impact op zijn leven. Maar de periode die volgde was verschrikkelijk en prachtig tegelijkertijd. Verschrikkelijk natuurlijk omdat hij moest dealen met de pijnen en handicap, maar de revalidatie openen ook zijn ogen. Het stemmetje in zijn hoofd dat hem vertelde dat hij ‘niet goed genoeg’ was, werd totaal overstemd door vrienden en familie die hem keer op keer vertelden dat hij er nog mocht zijn, dat hij nog steeds Niek was. Ook werd hij verliefd op zijn ergotherapeut Kim en zij op hem.
Toen hij na acht maanden revalideren weer naar huis mocht, gingen ze direct samenwonen. Maar Niek kon in het begin nog niet direct vrede maken met zijn nieuwe leven. De eerste twee jaar thuis zat hij echt depressief op de bank. Iedereen om hem heen ging door met z’n leven.
Maar na aan een wedstrijd met ‘handbikes’, dat zijn rolstoelen met handtrappers, te hebben meegedaan en het winnen van de Hotello of the Year award, waar hij door een vriend voor was opgegeven, kreeg Niek meer zingeving. Hij dacht: “Ik kan wel verlamd zijn, maar die bek die doet het nog gewoon, en dat koppie ook.” Hij ging in dienst bij een trainingsbureau als spreker en werd vaak ook door andere bedrijven benaderd, of hij niet ook daar wilde komen spreken. En zo rolde Niek in het vak spreker voornamelijk gericht op gastvrijheid, waar later ook de onderwerpen veerkracht, zorg, onderwijs, leiderschap en klantgerichtheid aan werd toegevoegd.
De jaren die daarop volgden gingen met vallen en opstaan (figuurlijk helaas). Niek ondergaat een grote transformatie, schreef een boek, richtte twee bedrijven op. Zakelijk ging het hem voor de wind, maar hij ervoer ook nog steeds elke dag veel pijn. Hij slikte veel medicijnen, die erg verslavend waren, daar wilde hij vanaf. Niek besloot te gaan samenwerken met een sociaalpsychologisch therapeut op het gebied van ACT therapie. Hij ontwikkelde een formule voor lijden. Pijn x weerstand = lijden. Deze weerstand weet hij om te zetten in acceptatie en veerkracht. En ookal slikt hij nog 10% van zijn medicatie, moet hij elke dag gewoon aan de bak, voor zijn (inmiddels 3) kinderen zorgen, zijn zaken runnen: ieder jaar op 16 juli, de verjaardag van zijn ongeluk, viert hij nu ‘Lang zal ze laesie’.