Skip to main content

Het is donderdagavond een weekje of drie geleden. Ik denk ik duik er eens wat vroeger in, sterker nog, ik ga tegelijk met de kids naar boven toe. Niek, is namelijk ook niet meer de jongste. En ja, als je over jezelf in derde persoon gaat praten, dan is er iets goed mis met je. Ik heb mijn avond perikelen gedaan, waarvan ik je de details zal besparen en dan gaat alles mis…

Er wordt dus ingebroken. Ik lig nog op bed en binnen een tijdsbestek van 15 minuten ben ik beroofd van mijn kostbaarste spullen. Alles, maar dan ook alles, wordt meegenomen door een tot nu toe nog onbekend persoon.

Mr. Featherforce on the roll!

Maar eerst de aanloop. Ik zit er lekker in de laatste tijd. Het is een zin die ik wel vaker uitspreek tot hilariteit van mijn omgeving, kennelijk kan alleen een spreker dat oprecht, met stalen gezicht over zichzelf zeggen.

Ik sport veel, eet gezond en verzet bergen, maar dan ook bergen met werk. Wereldreis plannen, nog even Curaçao tussendoor, Speakerclub masterclasses, coachingen, mensen opleiden, Team Heartbeats sales, klanten afstemmen en een volle bak met lezingen door de week. Ondertussen plannen maken voor een nieuwe social media hub, video’s maken, sponsorafspraken en het mooie? Dit is zo’n tijd dat alles lukt. Ook vandaag, zeker vandaag. Mr. FeatherForce is on the roll! Niek is happy met alles en iedereen en voornamelijk met zichzelf.

Alles is weg

Maar goed, Ik ben nog stevig aan het bedflixen om de drukke dag en daarmee, alle gedachten te ontvluchten. En dan, zo uit het niets begint mijn lichaam te rillen. Koorts. Kak! Dat kan bij mij maar 2 dingen betekenen, of de griep of wéér een blaasontsteking. Ik lig 24 uur plat waarna de koorts, met wat antibiotica en paracetamol begint te zakken en dan gebeurt het dus…

Er is van vrijdag- op zaterdagnacht iemand langs gelopen, onaangekondigd met een grote zak en die heeft werkelijk alle ocicotine, endorfine en dopamine uit mijn lichaam gestolen. Ik ben beroofd van al mijn veerkracht. Ik weet niet hoe ik het beter uit kan leggen. En ik als spreker veerkracht kan er niets aan doen. Fuck al je lessen Mr. Featherforce, het lukt gewoon even niet.

Echtscheiding

En dat is al zo’n drie weken geleden. Ik sport veel, probeer zo gezond mogelijk te eten, maar alles is gewoon zo, zo. Gewoon wel prima. En Kim heeft me ooit beloofd dat als ik dingen prima zou vinden, ze gelijk een echtscheiding aan zou vragen. Reden genoeg dus om er iets aan te doen, maar wat, als ik geeneens weet waar te beginnen? Alles is mat, ik moet vechten om uit bed te komen en alles voelt als een 6je of lager.

En nu, inmiddels weet ik waar het aan ligt, maar heb ik de oplossing nog niet gevonden. De koelkast roept om het ongemakkelijke en onverzadigbare gevoel weg te nemen, terwijl ik weet dat het de oplossing niet is. Grrrrr, deze depressieve staat van zelfmedelij en ontbering moet stoppen.

Praten als Donald Duck

Okay, Niek. Wat nou als je het eens niet probeert op te lossen? Wat nou als je eens gaat werken aan acceptatie. Gewoon dat het nu even niet goed met je gaat en dat dat helemaal okay is. Van welke gedachte heb je eigenlijk last? Nou gewoon, dat alles kut is.

Okay, maar welke gedachte zit er dan in je hoofd. Dat alles in balans moet zijn en dat ik het nu niet red en dat dat stom is. Okay (voor de goede orde, ik ben hier mezelf aan het coachen, of ik ben bipolair, kies maar), mag ik daar een oefening mee doen? Wil je eens 10 keer tegen jezelf zeggen als Donald Duck: JE REDT HET NIET EN DAT IS STOM! Euh okay. Ik lig in bed en het is maar goed dat er niemand thuis is, want anders hadden ze mij gelijk op laten nemen.

De kracht van veerkracht

Maar het werkt wel. Cognitieve diffusie noemen ze dit. Afstand creëren tussen de gedachten en de emotie. Na 2 minuten lig ik lachend om mezelf in bed. Rare ik, met dat alles altijd in balans moet zijn. Is het dan helemaal opgelost? Nee, maar ik voel me minder boos op mezelf en daarmee 100% veerkrachtiger (zo lang het duurt).

Ah, nu wil je natuurlijk weten waaraan het ligt of waarom het is gekomen… één momentje dat heeft wat meer uitleg nodig. Daarover in een volgende blog.
Stay tuned!