Skip to main content
Er kunnen nu drie dingen gebeurd zijn:

  • 1. Je kampeert in een tent en vindt deze titel helemaal te gek, wow, fantastisch;
  • 2. Je hebt een caravan en voelt je nu al in je hemdje gezet (en terecht);
  • 3. Je vindt kamperen überhaupt voor holbewoners, jou niet gezien. In dat geval, moet je deze columns sowieso lezen.

Tis maar clickbait hé, zo’n titel. En het woordje ‘fucking’ gebruik ik alleen maar omdat het een verstoring in je brein veroorzaakt. Maar er zit een kern van waarheid in. Veerkracht ontwikkel je buiten je comfortzone. En ja, kamperen gaat over comfortabel worden met het oncomfortabele.

Super leuk man, 4 weken lang afzien…

“Mij niet gezien hoor, al die spinnen. Slaap je dan weken op zo’n matje? Het is of te heet, of te koud of te nat. Doe mij maar gewoon een huisje. Ik vind samen koken al een uitdaging, laat staan samen een tent opzetten.” Zomaar een greep uit de reacties die ik krijg als ik vertel dat de Van den Adeltjes weer lekker 4 weken gaan kamperen. In Denemarken en Zweden wel te verstaan. “Wat doe je dan als het dagen regent en koud is?” vraagt de andere buurman.

“Nou, ik zal je een geheimpje vertellen,” vertel ik tegen de buurman. “Het regent dus nooit hele dagen. Buien komen en gaan. Weet je wanneer je daarachter komt? Nee,” antwoordt hij. “Als je gaat kamperen,” zeg ik met een glimlach en ik laat hem hoofdschuddend achter.

En ik snap het wel hoor. Welk normaal denkend mens gaat nou 4 weken lang met zijn rolstoel over gras (met kuilen) rijden, scheef slapen (iets met een dwarslaesie en omrollen, vertel ik nog wel eens), 5 keer per dag de tent vegen (iets met een rolstoel, vertel ik nog wel eens), transfers maken op niet aangepaste toiletten, alles gaat moeilijker, duurt langer. Ruzie maken met de tent opzetten als je het ventielstukje van de pomp vergeet (tis toch echt gebeurd deze zomer), opbreken in de regen, pijn in je schouders van het rollen, alles wordt vies. En nog sterker, we nemen elk jaar minder luxe mee op vakantie, alleen nog maar het broodnodige.

Meer of minder kamperen?

Nou, heb je er nu meer of minder zin in gekregen? Ik dus meer… elk jaar weer. “Respect hoor,” krijg ik regelmatig van mijn collega-camperaars en -caravaners te horen op de camping. En ik snap dat nooit. Kamperen in een tent is het mooiste wat er is en dé, ik herhaal, dé manier om wat veerkrachtiger te worden in het leven.

Okay, en nu waarom het veerkracht geeft

4 weken lang in de buitenlucht mogen leven, de natuur voelen, regendruppels op het katoenen doek horen. Spelletjes spelen terwijl het giet buiten. Genieten van eenvoud, de tijd nemen voor dingen, creatief worden met wat je allemaal kunt doen met een stok of een blaadje. Grenzen verleggen, luxe weer waarderen als je thuiskomt. Gesprekken met mensen die je normaal nooit tegenkomt, kracht opbouwen. Je lichaam laten wennen aan warmte, kou, natheid. En nu de belangrijkste van allemaal: Vrijheid!

Het geeft mij de ultieme vrijheid dat als ik kan genieten van dit simpele, soms wat oncomfortabele leven, waarin het harder werken is en dingen meer tijd kosten. Waarin ik minder kan bepalen, ik me aan moet passen, moet berusten. Als me dat lukt… Dan is het de rest van het jaar een eitje.

Wat jij hiermee kan?

En hier is mijn stelling. Des te meer luxe je toevoegt aan dit rijtje, des te minder van deze lessen je leert en hoe minder veerkrachtig je wordt. Denk daar maar eens over na. Gun jezelf af en toe eens wat afzien, terug naar de basis, en geniet daar ten volle van. Bouw aan je veerkracht, daar haal je zoveel meer uit!

Ik schrijf deze column met een enorme glimlach op mijn gezicht, terugdenkend aan de mooie herinneringen van deze zomer. Ik ben fitter en vitaler dan ooit en geniet ervan dat me dit allemaal gegeven is. Ook als spreker veerkracht merk ik dat ik energieker en sterker in mijn schoenen en op het podium sta (figuurlijk dan, weer dat rolstoel verhaal… komt ooit nog wel) We besluiten in juli tijdens onze wereldreis 5 maanden te gaan kamperen in een tent in Australië, met spinnen op zo’n matje in de hitte. Nu al zin in.

P.S. Mijn volgende blog gaat over waarom caravans en campers veel beter zijn dan vakanties in een huis… Dan weet je dat alvast. 😊