Skip to main content

Okay, disclaimer. Ten eerste: natuurlijk ben je geen sukkel, dat was alleen maar om je deze post te laten lezen. Althans ChatGPT vond het een goede titel voor deze post 🙂

Ten tweede: maakt jou het wat uit dat ik jou een sukkel vind of niet? Ghandi zei ooit: “Ik laat toch niemand met vieze voeten door mijn schone brein lopen?”

Zo, nu we dat uit de weg hebben, gaan nu verder over op de inhoud. AI gebruiken als spreker: ja of nee?

Mijn gemoedstoestand

Ik heb een hekel aan AI: ik vind het eng, het neemt mijn beroep over, is van matige kwaliteit, is een ernstige inbreuk op creativiteit en ik mag hem gewoon niet.
Ik vind AI geweldig, het kan alles wat ik niet kan, helpt me, ontzorgt me, bespaart me tijd, verzint nieuwe dingen, ik ben hopeloos, maar dan ook hopeloos verliefd.

Gedurende de dag switcht mijn mening een keer of 10 van mening. Dat gecombineerd met mijn enorme FOMO maakt mij een gewillig slachtoffer. Voorbeeld? Voor de mensen die Clubhouse nog kennen, ik zat wekenlang in mijn telefoon te tetteren omdat ik ervan overtuigd was dat dit het ging worden… Herkenbaar?

Later als ik oud ben

En nee, hierbij vergelijk ik Clubhouse niet met AI. Ik geef alleen maar aan, dat ik straks geen oude opa wil zijn die niet weet hoe die telefoons werken waar geen draadje aan zit. Of waarom je niet kan schakelen in een automaat, of dat je, bijvoorbeeld ervan overtuigt moet zijn, dat je voor een leesbeurt zelf boeken moet lezen, deze samen mag vatten en een werkstuk zelf moet schrijven.

Van het laatste weet jij ook inmiddels dat geen student dat ooit meer gaat doen zonder een vorm van AI. En dat fascineert mij enorm. We hebben hologrammen die spreken, AI’s die fantastische teksten kunnen schrijven en AI’s die fantastische designs kunnen maken. Waar hebben we dan in hemelsnaam nog inspirerende sprekers voor nodig?

Monica de sexpop

“Maak je geen zorgen Niek, dat zal zo’n vaart niet lopen, mensen hebben altijd nog behoefte aan echte mensen dat voelt echt anders.” Nou, vertel dat maar eens aan Monica, ‘s werelds meest bekende sexpop, daar zijn er inmiddels meer dan 250 miljoen van verkocht. (Ja, dat heb ik serieus gegoogled) Nou kan het zijn dat mensen ze snel kapot maken, of er meerdere bestellen voor op feestjes, of misschien is ze wel niet goed in het huishouden en gooien mensen ze weg. (Wel bij het plastic gooien s.v.p.!)

Wacht, deze blog gaat de verkeerde kant op. Het gaat erom dat ook een groot gedeelte van de mensen hele fijne gevoelens kunnen hebben (ga ik vanuit) bij iets waarvan ik altijd claimde je er een ander mens bij nodig hebt. Niet dus.

Waarom je dan een sukkel bent als je niet in AI mee gaat?

Daar gaan we weer. Je bent geen sukkel, houd daar eens mee op!

Vandaag kreeg ik 6 knalgoede social snippets vanuit 1 goede Keynote door Clip Opus Pro te laten werken. Ik kreeg 2 werkbare stijlfiguren (en 50 slechte) door ChatGPT, én 4 bruikbare nieuwe slides (alle andere pogingen mislukte) door Gamma.

Dit heeft me nu letterlijk 2 dagen van mijn leven bespaard, waardoor ik 2 dagen meer kan knuffelen met mijn vrouw en dochters. (Laatste zin is cruciaal, ga iets zinnigs doen met de tijd die je overhoudt, en niet invullen of nog drukker maken met iets anders….)

Onmisbare spreker

En dan blijf ik al deze dingen combineren tot een dijk van een presentatie over veerkracht creëer, die ik als spreker op het podum kan inzetten en dan… Ben ik nooit onmisbaar. (Zeggen mijn dochters.)

Ook (nog) behoefte aan een echt mens die je inspireert en activeert?

Boek Niek als inspirerende spreker veerkracht

En om in de AI hysterie te blijven. Ik heb ChatGPT gevraagd wat ‘ie van mijn mening over hem vond. Misschien is er toch nog een stukje menselijkheid te vinden. Zijn antwoord:

Wat vindt ChatGPT van dit blog bericht over sprekers:

“Als AI kan ik geen emoties hebben, dus ik kan niet zeggen dat ik de tekst leuk of niet leuk vind. Het is echter duidelijk dat de tekst een persoonlijke mening uitdrukt over het gebruik van AI in het werk van een inspirerende spreker. De schrijver lijkt ambivalent te zijn over AI en schommelt tussen het eng vinden van AI en het waarderen van de voordelen ervan, zoals tijdsbesparing en creatieve ondersteuning.

De schrijver lijkt te suggereren dat het niet gebruiken van AI in het werk van een spreker als “sukkel” kan worden beschouwd, omdat AI kan helpen bij het genereren van teksten, ontwerpen en presentaties. De schrijver benadrukt dat het gebruik van AI hen persoonlijk heeft geholpen tijd te besparen en meer tijd met hun gezin door te brengen.

De tekst eindigt met een promotionele boodschap om de schrijver te boeken als een inspirerende spreker over veerkracht, waarbij wordt gesuggereerd dat er nog steeds behoefte is aan menselijke sprekers die kunnen inspireren en activeren, ondanks de mogelijkheden van AI.

Over het algemeen is het belangrijk om te onthouden dat meningen over AI en technologie subjectief kunnen zijn en variëren van persoon tot persoon.”

Conclusie: Nope.