Skip to main content

Op een dag, terwijl ik mij als spreker, een weg baande door de jungle van deadlines en overvolle agenda’s, werd het me duidelijk: als leidinggevende is het de taak om niet alleen de productiviteit te stimuleren, maar ook veerkracht en leiderschap te ontwikkelen bij medewerkers. Veerkracht is als een onzichtbaar superheldenkostuum dat ons beschermt tegen de schurken van stress en ons in staat stelt te schitteren, zelfs te midden van chaos. Huh, maar hoe dan? Let’s go!

Misschien een open deur, maar ik trap hem toch maar eens in. Je moet eerst een juiste omgeving creëren. Bouwen aan een cultuur van vertrouwen en een hoge mate van psychologische veiligheid creëren waar open communicatie en constructieve feedback de norm zijn. Zo kunnen onze dappere werknemers risico’s nemen zonder te struikelen over het tapijt van angst voor afwijzing.

trainer spreker leiderschap veerkracht superheldLeiderschap: Alles is slechter dan het goede voorbeeld

Maar veerkracht begint niet alleen bij vertrouwen, het begint ook bij het goede voorbeeld geven. Als leiders moeten wij de superKRACHT van veerKRACHT laten zien. En laten we eerlijk zijn, niemand kan zo snel schakelen tussen onverwachte problemen als een jongleur op een eenwieler. Dus als er een chaos uitbreekt, laat dan je jongleerkunsten zien en geef je medewerkers het vertrouwen dat ook zij de ballen in de lucht kunnen houden. Wedden dat ze zelfs een applausje geven voor je acrobatische leiderschap?

Als leidinggevenden moeten we erkennen dat onze medewerkers niet alleen superhelden zijn, maar ook mensen met behoeften buiten het werk. Dus geef ze de ruimte om hun cape uit te trekken en even op adem te komen. Niksen, lummelen, doezelen, alles mag! Moedig regelmatige pauzes aan, stel een humorvolle ‘No Cape Wednesday’ in waarin iedereen zonder superheldenkostuum mag rondlopen, of organiseer een competitie om de grappigste sokken te dragen. Want laten we eerlijk zijn, wie heeft er superkrachten nodig als je lachende sokken draagt?

trainer spreker leiderschap veerkracht superheld maskerGroei: Iedereen wil een superheld zijn, toch?

Nou nog de voeding. Nee, ik bedoel niet letterlijk superheldenvoedsel, maar groeimogelijkheden. Geef je team de kans om hun vaardigheden te ontwikkelen en hun talenten te laten stralen. Moedig hen aan om nieuwe uitdagingen aan te gaan, zoals het domineren van de kantoor-Sudoku of het opzetten van een improvisatietheatergroep tijdens de lunchpauze. Het ontwikkelen van veerkracht wordt een stuk leuker als je team ook kan genieten van hun superkrachten buiten het werk.

Last but not least, geef erkenning en waardering aan je team. Als leiders moeten we de kracht van positieve feedback niet onderschatten. Geef ze een high-five voor hun prestaties en een luide “Bam!” voor hun doorzettingsvermogen. En wie weet, misschien kun je ze belonen met een hilarisch superheldenkostuumfeest waar iedereen zijn innerlijke superheld kan laten zien. Omdat een beetje humor en erkenning de veerkracht naar nieuwe hoogten kunnen tillen.

Dus, beste leiders, laten we onze medewerkers niet alleen productiever maken, maar laten we hen ook begeleiden naar een wereld van veerkracht en avontuur. Dus, voeg een vleugje humor toe aan dit epische avontuur. Want met een lachende blik en een sprankeling in onze ogen, kunnen we een team van veerkrachtige superhelden vormen die de wereld van het werk veroveren.

spreker leiderschap veerkracht superheldKan jouw team wel wat veerkracht gebruiken?

Veerkrachtig worden én blijven vergt een nieuwe mindset én wat oefening. Als inspirerende spreker adviseert Niek al meer dan 15 jaar het zakenleven op het gebied van leiderschapsvraagstukken en verandermanagement. Maar ook als trainer begeleidt hij diverse leiderschapsprogramma’s en coacht hij topondernemers en bestuurders. Wil je jouw collega’s helpen veerkrachtig(er) te worden? Boek Niek als trainer of spreker veerkracht. Samen gaan we aan de slag!

Liever een portie inspiratie ontvangen in je mailbox?

Een samenvatting van alle nieuwe content door Niek himself gecreëerd, ontvang je elke maand in jouw mailbox. Handig toch?!

    Niet verplicht, wij vinden het wel leuk om te weten!