Skip to main content

Okay, dat medicijn ga ik pas aan het einde aan je verklappen😊 Laten we eerst eens kijken waarom de sectoren zorg en onderwijs toch zo veel op elkaar lijken:

  1. In de zorg en het onderwijs draait het om mensen

    Het eerste punt waarop zorg en onderwijs op elkaar lijken: het draait allemaal om mensen. In de zorg draait het om het helpen van mensen met hun gezondheid en welzijn, terwijl in het onderwijs het draait om het helpen van mensen met hun kennis en ontwikkeling. Soms lijkt het wel alsof je in beide gevallen met dezelfde problemen te maken hebt: in de zorg heb je bijvoorbeeld te maken met patiënten die niet willen luisteren naar de dokter, terwijl in het onderwijs studenten niet willen luisteren naar de leraar.

  2. De werkdruk is te hoog

    Beide gebieden staan behoorlijk onder druk. In de zorg is er altijd een tekort aan personeel en middelen, terwijl in het onderwijs de werkdruk hoog is en er altijd weer nieuwe beleidsveranderingen worden doorgevoerd.

  3. Het soms gewoon om te janken…

    Of nog een derde? Soms is het gewoon om te huilen. In de zorg kun je bijvoorbeeld te maken krijgen met patiënten die erg ziek zijn of zelfs sterven, terwijl in het onderwijs het soms lijkt alsof sommige studenten het gewoon nooit zullen begrijpen (zoals ik).

Bassie en Adriaan zongen het al eens

Dan het medicijn: Ik denk dat beide sectoren gewoon wat humor nodig hebben om de stress van de dagelijkse werkzaamheden te verlichten. Ja, net zoals Bassie en Adriaan al eens zongen: ‘Lachen is het beste medicijn!’ In de zorg is het bijvoorbeeld niet ongebruikelijk om grapjes te maken met patiënten om ze op hun gemak te stellen, terwijl in het onderwijs leraren soms grappen maken om hun studenten wakker te houden tijdens saaie lessen.

Zo zaten wij op de hotelschool (brak en wel) op vrijdagochtend urenlang te luisteren naar onze leraar Recht. Ik vergeet nooit hoe hij ons leerde zwartgeld te verdienen in de horeca en hoe je je stufi (voor de mensen die heel oud zijn) kon gebruiken om te beleggen. Niet heel ethisch, maar wij zaten ademloos te luisteren.

zuster onderwijs zorg lachen leerkracht onderwijs zorg lachen

De kracht van humor in zorg en onderwijs

Maar wat is nu eigenlijk de moraal van dit verhaal? Dat zorg en onderwijs misschien niet de meest voor de hand liggende onderwerpen zijn om grappen over te maken, maar dat er toch genoeg te lachen valt als je een beetje tussen de regels door kijkt. Mijn verpleegkundige in het Tergooi zei ooit tegen mij toen ik met een septis in het ziekenhuis lag:
“Hallo, ben jij Niek?”, “Ja”zei ik. “Ik ben Jacqueline, ik lig eigenlijk op de psychiatrische afdeling, maar ik doe net alsof ik een verpleegkundige ben.” Mij kon je wegdragen daarna😊

Dus laten we de volgende keer als we een verpleegkundige, arts, leraar of andere professional in de zorg en het onderwijs tegenkomen wat humor brengen om de dag een beetje lichter te maken. Want laten we eerlijk zijn, een goede lach kan soms het beste medicijn zijn.

Met een lach en een traan

Ook als spreker zorg en onderwijs weet ik als geen ander dat humor mensen bij elkaar brengt. Wekelijks sta ik op het podium om mijn ervaringen in deze fantastische vakgebieden te delen. Met een lach en een traan. Puur, rauw en doorspekt met humor. Want daar wordt iedereen toch een beetje beter van. Meer weten? Neem eens contact met mij op.