Skip to main content
“Hoe is het Niek? Ruig,” antwoord ik. Het is het eerste wat er uit mijn mond komt. Ik schrik zelf een beetje van mijn antwoord. Ruig. Wie zegt dat nou? Maar het klopt wel. Ruig past wel bij mijn leven momenteel.

Afbouwen naar nul

Puur. Echt. Traan. Liefde. Geluk. Pijn. Moe. En dit alles maakt het leven ruig. In oktober zijn we begonnen (lees hier), mijn pijn en ik. Nu drie maanden later kan ik dolgelukkig melden dat er van alle pillen slechts 5% is overbleven. Van 3200mg gabapentine naar 800mg was de eerste trap. Toen van 75mg amytriptiline naar 10mg. En toen kwam de grootste hobbel; de morfine. De 10mg oxycodon die er dagelijks nog in ging moest er een keer aan geloven, maar ik was bang. De pijn die door mijn linkerschouder schiet op het moment dat ik ging slapen is niet te onderdrukken door iets anders. Ik had alles al wel geprobeerd. Alles? Nou ja bijna alles.
Toch lukt het in januari 2019, de morfine gaat eraf. Maar hoe? De pijn blijft namelijk. Het traject was dan ook bedoeld om de pijn beter te kunnen verdragen, niet om de pijn te laten verdwijnen. Alle mindfulness oefeningen echter redden de nacht niet. Apathisch zit ik al een autist uren naast mijn bed heen en weer te bewegen. Het kotsen, rillen en hallucineren volgen en ik wilde maar een oplossing: de pijnpil. Mijn hele lichaam schreeuwde om een pil. Fuck you! roep ik. Die krijg je niet. Ik vecht, ik verlies, ik win, ik slaapwandel door de dag maar de pil?

Die heb ik niet genomen….

Na twee weken merk ik dat de ergste afkickverschijnselen af beginnen te nemen en dan komt de verlossing.  Ik merk letterlijk dat de pijn minder wordt, alsof de morfine een selffulfilling prophecy was geworden. Zou het dan toch echt kunnen….? Ik heb me vies gevoeld, verslaafd, verdrietig boos om alle jaren van verslaving. In plaats van dat ik blij ben dat het lukt, word ik boos dat ik het zover heb laten komen. En lang na de boosheid, met een beetje hulp, komt gelukkig ook de mildheid en kan ik genieten van mijn gezondheidswinst.
Avonds zit ik op de bank rond 7 uur en zeg tegen Kim. “Ik heb geen flauw idee wat ik met de avond moet doen, werkelijk geen idee. Mijn dag was namelijk altijd wel op om 7 uur als ik de dames (mijn kinderen) naar bed had gebracht. Eigenlijk daarvoor al. En nu heb ik energie tot 11 uur, wat moet ik daar nou mee?

Omgaan met verandering

Hoe is het nu dus? Ruig. Sinds twee dagen heb ik ook gedag gezegd tegen de Amitriptyline.  Waardoor er echt nog maar vier pijn pilletjes overblijven per dag. Van 37 naar 4. Holy fuck. Mij geheugen begint terug te komen, mijn energieniveau stijgt. Ik leer dankzij Jolanda, mijn therapeute megaveel over mijn eigen copingstrategieën. Ik leer over mijn gedachten, over mindfull leven, over een ander bioritme. Ik leef en ik geniet en weet nu al dat ik in mijn speech omgaan met verandering, hier gebruik van ga maken. In de 100 % inspiratiepodcast kondig ik dan ook mijn nieuwe boek aan (Hier terug luisteren).
Maar er zit ook een andere kant aan dit verhaal. Achter mijn trots zitten ook tranen. Tranen van wederom een acceptatie proces van mijn dwarslaesie en syrinx. Ik ben de oude Niek niet meer (alweer), ik gedij goed bij mijn nieuwe bioritme maar is het is ook fucking confronterend om te realiseren dat ik niet alles meer kan. Dat ik niet meer gewoon een pil erin kan stoppen en net zo hard kan rennen als de rest van de wereld. Al ging dat rennen al even niet meer zo hard:) En dat doet ook wel pijn. Een andere pijn. Alsof ik me ineens realiseer dat ik een handicap heb….
En dit alles samen maakt het dus ruig.

HET IS NIET DE VERANDERING DIE JOUW GELUK BEPAALT, MAAR JIJ ZELF

Niek adviseert als motivatie- en inspiratiespreker al meer dan 15 jaar het Nederlandse zakenleven bij leiderschapsvraagstukken en op het gebied van verandermanagement. Hij begeleidt leiderschapsprogramma’s en coacht topondernemers en bestuurders. Ook (meer) leren over het nieuwe leiderschap en Niek als (gast) spreker leiderschap inhuren? Neem vooral contact op.

OP ZOEK NAAR EEN INSPIREREND SPREKER, MAAR OVER ANDERE THEMA’S?

Naast spreker verandering staat Niek ook graag op het podium als spreker leiderschapklantgerichtheidinspiratie en zorg.

Benieuwd naar Keynote spreker Niek van den Adel?

Op een dag realiseert Niek zich dat hij een vak heeft gekozen waarbij hij de hele dag met mensen werkt, maar tijdens al zijn opleidingen nooit echt iets over de mens heeft geleerd. Dit besluit hij in te halen. Hij verdiept zich in NLP en psychologie, en bezoekt iedere goeroe en alles wat maar met persoonlijk ontwikkeling te maken heeft. Lees hier verder over Niek’s persoonlijke verhaal.

2 Comments