Skip to main content

Een spreker kan je evenement maken of breken. De talloze keren dat ik een publiek helemaal dood zag gaan omdat de betreffende “international, inspirational and motivational keynote speaker“ niet doorhad dat zij of hij de enige was die de boodschap interessant of leuk vond…
Of gewoon schaamteloos 25 minuten uitlopen, te laat aankomen en weer weg zijn voor de borrel… Kierewietjes noem ik ze.

hoe vind ik de juiste spreker kierewietjes

Je zal er maar zitten, op je jaarlijkse organisatiedag. Dan ben je mooi in de aap gelogeerd. Aan de andere kant zie ik ook vaak genoeg mooie collega sprekers. En die wil je wel hebben; je wil een spreker – die na een strategie uitleg over een visie (die doorloopt t/m het jaar 2075) van een inhoudelijk sterke, maar supersaaie directeur met 173 slides met bullet points – je evenement weer energie kan geven en je publiek weer kan motiveren en activeren!

Daar heb ik ook een naam voor, namelijk: eventpleisters!

Maar hoe vind je zo’n inspirerende spreker?

Een goede spreker kan het verschil maken tussen een matig evenement en een fantastisch evenement dat nog lang in de herinnering van de deelnemers blijft hangen. Maar hoe zoek je nu de juiste spreker voor jouw evenement? Hieronder geef ik je een aantal tips.

 1. Bepaal het doel van je evenement

  Voordat je begint met zoeken naar een spreker, is het belangrijk om het doel van je evenement duidelijk te hebben. Wat wil je bereiken? Wil je je publiek inspireren, informeren, motiveren of entertainen? Welke onderwerpen moeten er aangesneden worden? Wil je publiek bijvoorbeeld meer kennis bijbrengen over veerkracht, gastvrijheid, leiderschap of klantgerichtheid? Op basis van het doel van je evenement kun je bepalen welk type spreker het beste past.

 2. Bepaal je budget

  Het is belangrijk om te bepalen hoeveel budget je hebt voor een spreker. Sterker nog, dit is de meest bezochte pagina op mijn site. De kosten voor sprekers kunnen namelijk flink uiteenlopen, afhankelijk van de bekendheid en ervaring. Het is daarom belangrijk om van tevoren te bepalen hoeveel budget je beschikbaar hebt, zodat je gericht kunt zoeken naar inspirerende sprekers die binnen je budget passen.

 3. Zoek je spreker op internet

  Het internet is een uitstekende bron om sprekers te vinden. Zo kun je bijvoorbeeld zoeken op sprekersbureaus, die vaak een uitgebreid aanbod hebben van sprekers voor verschillende doeleinden. Ook kun je op zoek gaan naar sprekers die actief zijn op sociale media en blogs schrijven over het onderwerp waar jij je op richt. Zo kun je een goed beeld krijgen van de expertise en presentatievaardigheden van de spreker. (Tip: het scheelt je vaak 20% als je de spreker direct via haar/zijn eigen site boekt

 4. Vraag om aanbevelingen

  Een andere manier om sprekers te vinden, is door aanbevelingen te vragen aan mensen in je netwerk. Misschien kennen zij wel een inspirerende spreker die goed past bij jouw evenement en kunnen ze je hierin adviseren. Het voordeel van het vragen van aanbevelingen is dat je meteen een beeld hebt van de ervaringen van anderen.

 5. Bekijk eerdere optredens van de spreker

  Als je een spreker op het oog hebt, is het verstandig om eerst zijn of haar eerdere optredens te bekijken. Dit kan bijvoorbeeld via YouTube of de website van de spreker zelf. Zo krijg je een goed beeld van de presentatiestijl en het onderwerp waar de spreker over praat. Bovendien kun je op deze manier beoordelen of de spreker past bij het doel van jouw evenement.

Benieuwd of ik die geschikte spreker ben op jouw evenement?

Zo, nu weet je het! Moet lukken toch? Ben je benieuwd of ik pas op jouw evenement? Op de pagina FAQ vind je de meest gestelde vragen en hier vind je ervaringen van anderen. Op Youtube en de Media pagina kun je (sfeerbeelden van) mijn eerdere prestentaties bekijken. Heb je toch nog vragen? Schroom niet om contact op te nemen. Ik bespreek graag wat mogelijk is.
Succes en ik zie je graag op een volgend event!

spreker veerkracht leiderschap pers niek van den adel