Skip to main content

Het volgende nieuwsitem bevat enkel waarheden en is niet enkel van één kant belicht. Heus niet.
In een eerder stadium bespraken wij al de schokkende wanpraktijken die zich binnen de redactie van Zembla afspeelden. Het probleem blijkt uit recent onderzoek nog veel omvangrijker en groter te zijn dan wij in eerste instantie dachten. Veel van onze bronnen wensen anoniem te blijven uit angst voor represailles van Manon Blaas, eindredactrice van ZEMBLA en vermeend aanstichter van de volgende aanstootgevende bevindingen.

Zembla zorgt voor meningsvorming over ontwikkelingen in de samenleving, aldus een woordvoerster. ZEMBLA verklaard ook op de website spraakmakend te willen zijn. Chapeaux. Dat is gelukt! Op al u media pronkt u ook vol trots over uw ‘onafhankelijke’ manier van journalistiek over het recente UMCU item. Aandacht krijgt u zeker. Vol trots laat u dan ook zien dat het door de NOS wel drie keer werd behandeld en overgenomen, ik stel mij even voor dat u nu genoeglijk met de beentjes omhoog champagne loopt te nippen. Dat heeft u toch maar mooi voor elkaar gekregen. In de 43 tweets die u over dit onderwerp stuurt wijst u ons dan ook met volle onafhankelijke smeuïgheid om de heftigheid van het aankomend programma. Maar ook op facebook houd u ons al weken in spanning over dit heerlijk sappige UMCU item wat eraan zit te komen. Eén voormalig journalist die onbekend wenst te blijven uit angst voor represailles van haar oude werkgever verklaart: ‘Op een gegeven moment werden wij afgerekend hoeveel likes wij op facebook zouden krijgen. Hoe smeuïger hoe beter’. De redactie van ZEMBLA ontkend alle betrokkenheid bij dit thema en zegt dat alles naar eer en geweten behandeld is. Heus, echt wel.
De hoofdredactrice verklaart: ‘De donkere beelden van het UMCU met donderwolken erboven, mooie regendruppels op een willekeurige auto en de zielige muziek bij de verscheidene thema’s doen wat ons betreft veel bij aan het inhoudelijke stuk van de reportage’

Maar vertrouwelijke bronnen binnen de VARA vertellen ons een heel ander verhaal. Wegens de bezuinigingen bij de publieke omroepen staat ZEMBLA, met als verantwoordelijke Manon Blaas, al jaren onder druk om spraakmakende onderwerpen te maken, alles voor de kijkcijfers. Als wij navraag doen bij verschillende journalisten die verbonden waren aan ZEMBLA kunnen wij de terreur binnen deze maffiose redactie niet langer ontkennen. Zo ook de alom gerespecteerde researcher S. Borst die al 30 jaar verbonden is aan de VARA. Zij verklaart ons dat er binnen ZEMBLA sprake is van een ongeoorloofde manier van werken wegens financiële druk. Toen zij dit als klokkenluider aangaf bij haar toenmalige directrice M. Blaas werd zij op staande voet ontslagen. Als wij navraag doen bij Gerarx Timmer, het hoofd van de VARA-BNN, noemt hij deze beweringen schokkend. ‘Zembla zou nooit deze manier van eenzijdig onderzoek mogen gebruiken’, verklaard hij ons schriftelijk. Enkel en alleen om een plaats in het publieke stelsel te mogen behouden. Hij noemt dit: weerzinwekkend! (Uiteraard zei hij nog veel meer, maar wij vonden dit goed passen bij onze kijk op dit item)

In de loop van de weken vinden wij meer oud werknemers die over de angstcultuur binnen ZEMBLA willen reageren. Zij willen niet op camera verschijnen maar laten ons schriftelijk weten dat de toegenomen werkdruk en prestatiedrang om maar op de buis te kunnen blijven, heeft geleidt tot afgrijselijk werk taferelen. ‘Ik durfde als journalist niet meer de andere kant van het verhaal te belichten’, aldus Marieke van Santen verbonden aan de omroep. Professor J.Stomp van de branchevereniging tvenzo, die als autoriteit op dit gebied bekend staat noemt dit: ‘Onacceptabel’. (Hieronder hoort een spannend muziekje en wederom regendruppels)

Uit eerder onderzoek naar ZEMBLA blijkt dat in 2006 bij een uitzending over google van de 60 minuten opname tijd, slechts 1 fragment gebruikt, dat de makers wel heel goed uitkwam. Op 14 maart 2010 gaat het al weer mis bij deze inmiddels genoemde mening vormers. Bij een uitzending over woonzorgboerderijen wordt de makers hiervan alweer beticht van het onjuist weergeven van de werkelijkheid. Het regent werkelijk klachten als wij dieper graven, de melkindustrie klaagt over misplaatste televisie wat wij vanavond ook weer hebben mogen zien. Vertekenend beeld over glyfosaat en het gaat maar door. Toen wij vroegen om een reactie wilde de redactie van ZEMBLA niet op schrift reageren. Manon Blaas hoofredactie bij dit vermeende onderzoeksprogramma kwam al eerder in opspraak toen ze meer bezig was haar boeken te verkopen dan op haar werk te verschijnen. Volgens ingewijde maakt ze vaak ook een ongewassen en onfrisse indruk. Heus, echt waar.

Lieve ZEMBLA, het is u weer gelukt. U hebt vanavond weer een paar dingen bereikt. Vele betraande gezichten van de hardwerkende mensen in het UMCU. Een prachtige stemmingmakerij zodat Nederland zich weer eens flink mag afgeven op onze slechte zorg vol met fouten. (Pssssst….we zijn al het 3de jaar op rij de beste zorg van Europa, niet verder vertellen)
En last but not least, heeft u mij verdrietig gemaakt. Of u nu gelijk heeft of niet in uw uitzending. Welk beeld geeft u onze maatschappij met maar één kant van de waarheid te laten zien? Welk gedeelte van de wereld maakt u daar mooier mee? Oprecht, kunt u zichzelf echt recht in de spiegel aankijken vanavond? Zo ja…..dan heb ik oprecht, maar dan oprecht heel veel medelijden met u. Of….hebt u zelf ook wel door dat u een heeeeeel klein beetje makkelijke tv aan het maken bent?

Maar u doet het goed, slimme televisie! Er zijn vast een heleboel mensen heel boos en gefrustreerd over geworden. U krijgt veel stemming…uhhh…spraakmakerij en dat was tenslotte u doel. U plekje is vast nog even verzekerd bij de VARA.

4 Comments

 • Fred Maas schreef:

  Hebben degene die hier allemaal aan mee werkten allemaal boter op hun hoofd ? Klopt hier helemaal niets van wat er allemaal is gebeurd in het UMC ? Verzinnen de dokters dit dan allemaal? Dat de medewerkers in het UMC zich een slag in het rond werken kan ik bevestigen. Dat er te weinig personeel is klopt ook ! Dat het goedkoop moet weet ik ook. Dat het bij Zembla om kijkcijfers gaat weet ik ook. Waar is dat niet ? Dat er zaken onder de pet worden gehouden weet iedereen ook wel.Er zijn in het UMC uitstekende specialisten is onze ervaring. In elk ziekenhuis gebeuren er zaken die het daglicht niet kunnen verdragen of niet kloppen toch? Het is in het belang van de gezondheidszorg dat misstanden bekend worden gemaakt.

  • TM schreef:

   Daar hebben we de inspectie voor. Niet Zembla. Net als dat we justitie hebben om criminaliteit aan te pakken en voedsel en warenautoriteit voor de hygiëne in de levensmiddelenbranche.

   • Frank schreef:

    Hoi TM, ik heb ook al eens bij de inspectiegezondheidszorg zaken onder de aandacht willen brengen. Ik heb tot op de dag van vandaag na een trage stroperige afhandeling nog steeds na 2 jaar nog geen antwoord op wat er gebeurt was met mijn bevindingen. Ik zag wel in het programma Radar dat meer mensen last hadden van het zelfde probleem. Het syteem ik ziek en daar moet iets mee gedaan worden. Dit is misschien een van de laatste manieren hoe dit geweldloos kan.

 • wilfred degens schreef:

  Ik geloof niet dat Zembla onnauwkeurig met de waarheidsvinding omgaat. Als trouwe kijker vind ik hun onderbouwingen opvallend goed. Maar wie fout hetzij direct of indirect aan de beurt van de schijnwerpers en onder de loep geweest is, vindt wellicht een broze breekbare stok om te slaan. Zo doen mensen dat. Nooit anders geweest en zal ook nooit veranderen.