Skip to main content

Ik rij rond in mijn eigen woning, zo’n 80 m2 eigen huis ergens dicht tegen de dorpskern aan. De zon valt door de woning, ik ben zelfstandig en alleen in de woonkamer. De kamer bevat veel kleur en het rolt makkelijk rond. Ik rij zo de keuken in, lekker makkelijk. Het is schoon en opgeruimd, maar de kasten zitten vol met lekkernij voor bezoek. Ik heb een riante slaapkamer met 2 persoonsbed en alles lijkt normaal, behalve dan dat alles is aangepast voor mijn wensen. Dichtbij wonen vrienden en familie, die graag langskomen om te genieten van mijn huis en we hebben veel late avonden. Ik rijd naar buiten, plezier en geluk tegemoed het voelt goed.

Dit is mijn toekomst mijn droom, dit kan ik nog 1000 maal nauwkeuriger beschrijven maar daar is het papier niet voor. Hier ligt ook mijn angst, aan dit beeld mag niet getoornd worden, dit mag niet veranderd worden door de ontwikkelingen van de afgelopen weken….

Nou daar gaan we dan, wat is er allemaal gebeurd de laatste tijd. Genoeg! is dan het eerste wat er in mij opkomt. Ik ben op het punt dat mijn begrafenis is al 10 keer door mijn hoofd geschoten. Het is wel even goed geweest zo, het is op, ik ben klaar met de onzekerheid, klaar met de angst, klaar met de pijn. Het is niet meer leuk.  Ik kan niet hard genoeg benadrukken hoe enorm ik hier klaar mee ben, hou op wil ik schreeuwen.

Waar ik eerder, de optimistische blik kon houden, ben ik versombert. Ik zie de leuke dingen niet meer, alles gaat voorbij als een soort waas. Ik ben het vertrouwen in mezelf, in mijn lichaam kwijt, ik ben bang dat de vocht ophopingen groter worden, ik ben bang dat die klote syrinx zich verder uitbreid tegen mijn hersenstam, ik wil mijn motoriek niet verliezen. Ik ben er echt helemaal klaar mee. Ik ben moe, moe van het vechten en van het denken, de twee weken UMC hebben me mentaal helemaal uitgeput. Het liggen tussen de andere neuro patienten, stilzitten en wachten op mijn kamer en de vele onderzoeken hebben me aangetast. Ik weet niet meer welke gemoedstoestand ik aan kan nemen, ik weet even niet hoe ik me voel, ik weet even niet meer hoe ik dit allemaal aan moet. Het ergste van alles is dat ik dit hoe je het ook draaid of keert, alleen aan moet. En dat wil ik ook al niet, wat ik dan wel wil? Is een leven zonder deze onzekerheid en pijn, zonder doctors, zonder pijnmedicatie, zonder, steriele ruimtes. Ik wil weer wakker worden…

Het brein is eigenaardig, tijdens mijn tijd in het UMC nam het weer de survival modus weer aan, herkenbaar van het AMC. Keiharde blokken tegen emotie, geen gevoel, ondergaan en accepteren en vooral vechten. Geen profiel voor vooruitgang en revalidatie maar gewoon overleven. Zo heeft het ook gevoeld. Eenzaam, terwijl ik veel bezoek kreeg, maar vooral heel hard en koud terwijl de verpleging best zorgzaam was. Nog nauwelijks ruimte voor verdriet, wel voor angst, diepe bijna kinderlijke angst die met schokken en oergeluiden uit je lichaam komen.

Mijn geest lijkt momenteel de survival modus weer los te laten, alsof het een spier is die ontspant maar niet weet wat die kan. Het is aan het zoeken welke toestand nu aan te nemen. Echt lukken wil het nog niet, verdrietig ben ik. Bij het minst of geringste stromen de tranen, en vecht ik weer tegen de pijn.Vaak wordt het teveel, Ik wil rusten maar dat mag niet, op bed beginnen de zenuwpijnen weer. Ik wil schreeuwen maar dat mag niet, mijn spieren hebben de kracht niet meer veel geluid te produceren.

Ik heb het weekend thuis doorgebracht. Voor mij een goede plek om te zijn nu, even weg van de klinische ruimtes. Het ging snel, wellicht te snel voor mij, terug in de valide wereld. Stoer trotseer ik de autorit en zie veel vrienden en familie. Al snel ontdek ik dat er om mij heen nog een hele wereld bestaat. Een wereld die ook leeft met pijn, die ook kapot gaat van mijn veranderde toestand en die ook op begint te raken. ‘Op’ wellicht is dat een goed woord, even geen ruimte meer voor anderen, alleen maar voor de pijn die betaat op dit moment. Ik kijk zaterdag avond een programma met mijn ouders en mijn zusje. Kyra die de dipsaus al op heeft voordat die de tafel bereikt, pest ik voordurend en even lijkt het wel gewoon. Todat ik weer besef dat er zoveel pijn ook om mij heen leeft, die ook ‘op’is. Het allerergste? Dat ik momenteel geen ruimte voor het verdriet om me heen heb, dat ik er niet kan zijn voor het verdriet om me heen, het is gewoon even op.

Soms  accepteer ik de staat waarin ik verkeer inmiddels. No pain, no game, het doet pijn het is kut, maar life goes on. De zon zal weer schijnen, ik weet ook wel dat ik door het dal moet. Ik ben dan ook niet op zoek naar de oplossing, echter het is helemaal niet leuk. Moet het dan altijd leuk zijn? Nee, alleen niet leuk is gewoon niet leuk, en daar zit ik nu even in… En ik weet nog niet zo goed hoe ik er weer uit moet klimmen en ik ben ook niet op zoek naar de ladder. Het is zoals het is, het gaat zoals het gaat. Nu is er immers nooit een probleem.

Vandaag de hele dag naar Amsterdam geweest, geweldige ervaring. Doodmoe, en met hevige zenuw pijn lig ik hier dan ook dit blog te typen, toch wil ik het. Door ervaringen als vandaag weet ik dat ik wel weer kom, het is alleen nog steeds even niet leuk. Gister avond weer geniale dingen met mijn broer bedacht en me 2 uur niet invalide gevoeld. Ik ben gewoon van het koort afgevallen, maar als ik jullie reakties lees is dat helemaal niet zo erg…

Hoe gaat het Niek? “Het gaat  niet” “het is gewoon te veel” “ het gaat kut” Zo is het gewoon nu.

Dikke knuffel Niek

33 Comments

 • Caroline schreef:

  Zo hard en koud vond ik je niet hoor,
  heel veel sterkte en beterschap!!!
  Groetjes Caroline

 • sisko van der land schreef:

  Niek,

  Heel veel sterkte. Hopelijk vind je de ladder weer, om ook uit deze dal te komen. Jij weet toch elke keer weer kracht in jezelf te mobiliseren. Vanavond jou nog even gebeld. Probeer een andere keer weer.

  Groeten en liefs, Sisko

 • Annie niem schreef:

  Kom op rockstar je kan het.

 • Marco Duin schreef:

  Niek, wat heb ik een ongelooflijke dosis respect voor je.

 • Ilona schreef:

  Geen woorden, alleen de allerdikste digitale überknuffel die je ooit gefantaseerd hebt. Xxl
  iloon

 • Willem schreef:

  Ik ben onder de indruk van je overdenkingen, je wanhoop, je gedachten. Ondanks alle tegenslag en pijn lees ik daarin dat je nooit opgeeft. Jullie (en ik zeg bewust jullie) verdienen het dan ook meer dan ik kan zeggen. Laat dat kleine beetje geluk nou eens jouw kant op rollen.
  Willem

 • mieke schreef:

  Niek,
  je lijkt in beslag genomen te worden door iets buiten jou.
  maar toch hou jij de regie !
  dat klinkt door in hoe je je “hier en nu” verwoordt.
  dank voor je gedetailleerde beschrijving en dat je dat met ons deelt: het leert mij in elk geval bescheidenheid !
  liefs
  Mieke

 • Marat schreef:

  Hey Niek,
  A very painful message, I can’t comprehend what you must be going through, but as you said your self, the sun will shine once again. Everything in this life comes to an end, the bad things do as well and after every black line there is a white one. Wish you to get better soon, hang on and lots of positive emotions to you.
  Would die to see you right now, long time, I bet the old fun Niek didn’t go anywhere. You’re a great guy and there are many many people out there who know that!
  Take care and all the best from sunny St. Lucia.

 • Karin schreef:

  Weet je Niek, soms mag alles je gewoon teveel worden. Dat neemt niemand je kwalijk en hopelijk jij jezelf ook niet. De spreekwoordelijke kleine stapjes op weg naar mooie dromen……. Je komt er wel! Houd vertrouwen, je bent een kanjer!

 • Lisette schreef:

  Hoi lieve en stoere Niek,

  Als je het leuk vindt, zou ik graag een keertje langs willen komen met Elles en Lars, misschien kunnen ik en ‘m’n vriendjes’ wat voor je betekenen. 🙂

  liefs lisette

 • martine schreef:

  He lieve Niek,

  Wat naar om te lezen dat het op het moment niet goed met je gaat. Heb alle energie en kracht jouw kant op gestuurd en duim voor betere tijden.
  Heel veel sterkte en ik denk aan je.
  Martine

 • Marlies schreef:

  Dag lieve Niek,

  Ik leef met je mee en hoop dat het snel verdraagzamer voor je wordt. Wat kan jij schrijven zeg, dat vind ik zo bijzonder aan jou. Ik heb zo ontzettend veel bewondering voor je en ik gun je zo dat het heel snel beter met je gaat. Heel veel liefs en kracht..en nog veel meer.

  Marlies

 • Chris schreef:

  Hey maatje, duim voor je!

  Wish you all the best.

  Chris

 • Mandy schreef:

  Lieve Niek,

  Hou vast die droom en ZIE, VOEL EN HOOR (VAKOG/NLP ;-)) de dingen zoals je het wilt, steeds weer opnieuw! Laat de droom tot leven komen in jouw gedachten.

  Ik heb ontzettend veel respect voor jou, je bent nog steeds een superheld! Juist omdat je zo open en eerlijk schrijft, gewoon JEZELF bent. Voor velen zeker weten een groot voorbeeld.

  Je bent nu onderweg op een weg met ontzettende verschrikkelijke moeizame hobbels. Ik wens je voor iedere dag kracht en moed om je pijn, angst en verdriet te kunnen dragen! Daarbij wens ik je voor iedere dag vertrouwen en hoop, om elke dag door te kunnen gaan en een stap vooruit te zetten richting JOUW DROOM!

  In de NLP Master had iemand een mooie spreuk en ik wil je deze niet onthouden: angst is de verkeerde kant uit fantaseren…

  een dikke knuffel,
  Mandy

 • Harmen schreef:

  Neef! Hou vol jongen! Je kan het!

 • jelmer schreef:

  Hey man . klote dat het nu allemaal tegen lijkt te zitten. Ik weet zeker dat je binnen de kortste keren weer de energie en plezier terug hebt om door te gaan.
  knuffel

 • Iemand die aan je denkt. schreef:

  Hey Niek,

  You walk a lonely road.
  You are far from home.

  Darkness has come.
  Believe and you will find your way.

  When the night is overcome.
  You may rise to find the sun.

  Believe and you will find your way

 • Liduine schreef:

  hey niek,

  Ik lees je blog nog altijd!
  Heb vertrouwen in de toekomst!

  Liefs Liduine

 • Ninke schreef:

  LIeve Niek,

  Ik citeer`” Hoe gaat het Niek? “Het gaat niet” “het is gewoon te veel” “ het gaat kut” Zo is het gewoon nu.”

  En gelijk heb je én alle recht op.
  We gaan gauw weer een borrel drinken.

  Ninke

 • Anneke schreef:

  Jeetje Niek! Ik kreeg kippenvel toen ik het hoorde en nu ik hier voor het eerst je blogs lees!! Wat jij allemaal hebt doorstaan en hoe hard je hebt gevochten en nog steeds aan het vechten bent! Ontzettend veel respect en bewondering voor alle kracht die jij tot nu toe in jezelf hebt gevonden om dit gevecht aan te gaan. Houd dit vol! Ik wens je alle liefs en sterkte toe!!

  Een hele dikke knuffel en kus!
  Anneke

 • een onbekende schreef:

  Soms schieten woorden tekort…….
  Zoek maar niet naar die ladder, die komt vanzelf wel weer…..

  Een lieve groet……….

 • een fan schreef:

  Hoi Niek,

  Dromen durven delen …….
  Gevoelens durven tonen ……..
  Werkelijkheid durven zien ………..
  Niek, wat dwing jij een respect af, je bent zo sterk!

  En gewoon weer een dikke knuffel.

 • Olaf schreef:

  Sterkte gozer.

 • Brenda de Zwaan schreef:

  Met tranen in dew ogen lees ik je blog. Ik heb verdriet over jou maar ook plaatsvervangend. Ik heb 8 jaar lang geleefd met een man die geen dwarsleasie had, maar ook door een motorongeluk een zenuw patient was (EN IS). Hij was 37 toen het gebeurde en jij jonger.. Hij heeft 8 jaar lang met mij samen geleefd en ik weet als geen ander hoe het is om te leven met zenuwpijn. Alhoewel.. ik weet niet wat het is, want ik heb het niet aan den lijve ondervonden.. De pijn die je dagelijks ziet op het gezicht van je geliefde maakt je een beetje kapot van binnen. Je bent machteloos, kan niets echt doen voor die ander waar je zo om geeft.
  Tranen stromen omdat ik zo slap ben geweest om de relatie niet voort te zetten. Voel me daar nog elke dag schuldig over..
  Je schrijft precies zoals het is. Het is leuk om bezoek te krijgen, maar soms wordt het allemaal te veel en weet je niet meer wat je moet voelen e nwat je prettig vindt.

  Ik vertrouw maar niet meer toe aan dit digitale papier.. Schijnbaar ook een beetje therapie voor mij 🙂

  Ik heb in ieder geval vorige week een driehoekig bakje gekocht bij de BLokker… voor mijn theezakjes…

  Laat je kop niet hangen, maar als ie hangt; lekker even laten hangen; schijt aan de wereld… morgen ben je weer vrolijk en sterk.. en anders overmorgen…

  De wijnjuf

 • Willem schreef:

  Ha die Niek, ik was onder de indruk toen ik je vanmiddag zag en sprak. Door je stukjes was ik ook aardig deprie geraakt, maar je energie, je onverzettelijkheid en je positiviteit zorgen ervoor dat jij er wel komt. We gaan er van uit dat je de rotste momenten hebt gehad en je weer kunt werken aan je toekomst!
  Super!
  Willem

 • Marlene schreef:

  Ik kan niet zeggen dat ik begrijp hoe het is om het even niet meer te zien, zoals jij nu beschrijft, want dat weet ik niet. Ik zit niet in jouw situatie en dan is het altijd makkelijk praten. Wat ik wel zie en blijf zien is Niek die ooit met een rolstoel een college/trainingszaal binnen rijd en daar de trainer gaat zijn, de inspirator, degene waar je adembenemend naar kan luisteren, met veel humor tussen door…Ongeacht wat je boodschap gaat zijn. En misschien dat het nog wel beter over komt dan ooit. Dat is waar ik ooit voor naar Nederland ga vliegen! Ik zie je snel!
  xje

 • Jolanda Hidding schreef:

  Heb je eigenlijk de signeersessies en boekpresentaties allemaal al ingepensild in je agenda? Jouw verhalen elke keer weer helpen jezelf maar zullen ook zoveel anderen helpen! Ik hoop dat het snel weer beter met je gaat en als ik het kon zou ik wat pijn van je weg nemen… Hele dikke knuffel

 • Fiona schreef:

  Ik duim voor je, Niek van den Adel! Sterkte!

 • Theo schreef:

  Hey bikkel. Ook ik ben er nog en lees regelmatig jou bijzondere berichten op je blog. Ups en downs, kleine stapjes terug en iets grotere stapjes vooruit. Grote mond, klein hartje. Pijn afgewisseld met verdriet, vreugde en dan weer wanhoop. Toch zie jij telkens weer de lichtpuntjes en weet je als geen ander dat het niet om de top gaat, maar om de weg er naar toe. Ik denk veel aan je en blijf energie sturen naar mijn grote voorbeeld Niek. Probeer elke dag weer de slingers op te hangen en geef een seintje als ik je mag komen bezoeken. Liefs Theo

 • Arnold Jubels schreef:

  Hoi Niek,
  Ik zag net een foto van je op het laatste familie weekend en bedacht me dat Ger had gezegd dat je een blog hebt. Ik schrok van de toestand waarin je je bevind. Ik kan allerlei cliche,s bedenken om je sterkte te wensen. Hou je taai. Denk aan de ladder.
  Groeten Arnold, Jelle, Menno en Fenna

 • Lotte en Hendrik Jan schreef:

  Hoi lieve Niek,

  Ook bij jou zal na de regen de zon weer volop schijnen.
  Zet hem op. We denken aan je.

  Dikke knuffel van ons

 • Niels Buijs schreef:

  ”Ik rij rond in mijn eigen woning, zo’n 80 m2 eigen huis ergens dicht tegen de dorpskern aan. De zon valt door de woning, ik ben zelfstandig en alleen in de woonkamer. De kamer bevat veel kleur en het rolt makkelijk rond. Ik rij zo de keuken in, lekker makkelijk. Het is schoon en opgeruimd, maar de kasten zitten vol met lekkernij voor bezoek. Ik heb een riante slaapkamer met 2 persoonsbed en alles lijkt normaal, behalve dan dat alles is aangepast voor mijn wensen. Dichtbij wonen vrienden en familie, die graag langskomen om te genieten van mijn huis en we hebben veel late avonden. Ik rijd naar buiten, plezier en geluk tegemoed het voelt goed.”

  Dat gaat gebeuren Niek! Ook al lijkt het nu niet mee te zitten en zit het misschien ook niet mee! Ik weet zeker, maar dan ook heel zeker dat jij die ladder weet te pakken en naar boven weet te klimmen! Jij bent een persoonlijkheid, jij bent een vechter, jij bent een topgozer! Jij kan dit en jij verdient dit!

  Het gaat je zeker lukken!

  Dikke knuffel van Niels Buijs!

 • Lianne schreef:

  tot tranen geroerd, ja ook ik ben soms zo lek als een mandje. mooi verwoord, zo herkenbaar en toch gaat het er ook voor jou straks zo uitzien!
  knuffel