Skip to main content

Mama is ziek, erg ziek. Eigenlijk mama niet maar haar lichaam is plotseling weer erg ziek. Het lichaam wil niet meer zo en de kanker veroverd na 5 jaar vrijheid weer langzaam terrein. Het ziet er niet goed uit. Stomme kanker! Blijf van mijn moeder af! Ga weg! Ik heb mijn moeder nog nodig, ik heb nog zoveel van haar te leren, ze is nog zoveel basis voor mij! Ga weg! Stomme kanker…

Afgelopen week horen we dat de borstkanker toch is terug gekeerd en in haar botten, ruggenmerg is gaan zitten. Ongekende pijn, verdriet maar mooi samenzijn tot gevolg. Ik wil schreeuwen, roepen en weg duwen, stop ermee! Het beeld dat mijn mama bij paps op schoot kruipt gaat door merg en been. De pijn is af te lezen van de gezichten, nee, eigenlijk letterlijk te voelen. De angst van de aftakeling, het alleen achter blijven de pijnlijk periode waar we doorheen moeten gaan. Bah, bah en nogeens bah! Afgelopen week fiets ik voor het laatst met mijn moeder door het bos zonder kanker. Ik weet het stiekem al, de uitslag gaat niet goed zijn. Ik slaap de hele week al slecht over oorlog, pijn en verdriet. Ik vertel Kim van mijn dromen en praat mezelf tegen beter weten in dat er nog wel een kans is. De schok komt als ik mijn vader aan de telefoon krijg, nu kunnen we niet meer terug, hij is er weer, die klotekanker…

De dwarslaesie wordt ineens relatief en ik zink diep weg in mezelf en stort me pas uit als mijn moeder bij mij op schoot kruipt. Als een kleine jongen schokt mijn lichaam als mijn zielspijn mijn lichaam met tranen verlaat. Het gezin smelt samen en we voelen samen de pijn. De tranen stromen rijkelijk en we vergeten waarom, gewoon tranen.

Ik schommel zo tussen verdriet, angst en tussen de acceptatie van hetgeen dat komen zal. Het voelt dan ook fijn om samen te staan, ik vind ons gezin zo sterk. Ieder op zijn eigen manier pakt de situatie op maar we blijven elkaar vinden. We blijven zoeken en genieten waarom we zo graag samen zijn. Hier is er is ook ruimte voor acceptatie en ik ben zo trots op mam, op pap en mijn broers en zussen. Acceptatie dat het lichaam, het aardse leven op gaat houden, helaas eerder dan gehoopt. De ziel schept verder en vind zijn weg wel, zo voelt het. Maar het lichaampje is wat sneller op, opgegeten door een verslindende ziekte.

Ik verbaas mezelf over deze snelle reactie en vraag me af of het dan toch geen verdrukking van de gebeurtenissen zijn.Maar nee, zo blijkt het, kan ik oprecht accepteren dat het leven vergankelijk is en we zo onze keuze maken. Dit doet niks af aan het verdriet en de pijn die komen gaan maar zorgt wel  voor een bepaalde rust.Ik voel me zo verbonden met mam de laatste tijd. Alsof we niet meer praten, maar direct met onze ziel aan het communieren zijn. Blikken zijn genoeg, aanrakingen en samenzijn zegt nog meer.

Dikke knuffel

Niek

21 Comments

 • maartje schreef:

  sterkte niek, liefs maartje

 • Tom Spek schreef:

  lieve Niek, wat een intens mooi verhaal! ik l en krijg spontaan tranen in mun ogen….ik wens jou en de rest van de familie heel veel sterkte! xxx Tom

 • Charlotte Helmink schreef:

  Tranen in mijn ogen…want jouw verhaal is zoooo herkenbaar. Heb in korte tijd beide ouders moeten verliezen. Ik weet uit ervaring dat alleen het lichaam weg is. Het gevoel van wie iemand is/was, de kracht van het gezin, zal nooit weggaan!

  Ik wens jullie heel veel sterkte in deze tijd!

  Heel veel liefs Charlotte

 • Rosalie schreef:

  Heel veel sterkte, X

 • Minjon schreef:

  Prachtig geschreven Niek, alles stroomt… veel sterkte! Minjon.

 • Liselotte schreef:

  Jeetje Niek, wat ontzettend naar…
  En wat mooi heb je dit geschreven.
  Heel veel sterkte voor jou en je familie!
  Groetjes Liselotte

 • Madeleine schreef:

  Woorden schieten tekort!! Heel veel sterkte voor jou en je familie gewenst in deze moeilijke tijd! Liefs

 • Yvette schreef:

  Lieve Niek,

  Wat heb je toch weer goed geschreven!
  Ik wens jou en natuurlijk de hele familie heel veel liefde en sterkte in deze moeilijke periode! Jullie slaan je ook hier doorheen!

  Heel veel liefs,
  Yv@

 • Martine schreef:

  He Niek, Weet niet wat ik moet zeggen……….
  Wat een vreselijk nieuws.
  Maar wat mooi te lezen tussen alle regels door hoe gelukkig jullie zijn met elkaar als gezin. Heel erg veel sterkte Martine

 • Theo schreef:

  Heel veel sterkte voor jullie hele gezin! DKK.

 • tamarisk schreef:

  Lieve Niek, wat vreselijk…heel erg veel sterkte voor jou en familie. Dikke knuffel!

 • Fred Berntssen schreef:

  De een kan reageren, de ander kan dit niet. Namens de laatste groep: Veel sterkte! familie Berntssen

 • Kristie schreef:

  Lieve Niek, mooi geschreven, maar heel naar om te horen!
  Ik wens jullie heel veel liefde en sterkte samen!
  Liefs kristie

 • Fiona schreef:

  Hey lieve Niek! Heel veel sterkte toegewenst voor jou en je familie! Liefs Fiona

 • Gerda schreef:

  Hoi Niek,

  Je moeder is afgelopen jaar onze docente geweest, ik vind haar een geweldige vrouw. Dit bericht komt bij mij dan ook heel diep binnen, ik ben er stil van en heb even geen woorden….

  Mijn gedachten zijn bij haar en bij jullie, heel veel sterkte.

  Liefs,
  Gerda

 • Masja schreef:

  Hoi Niek,

  Ben stil van je verhaal, wat is het leven toch breekbaar en familie & liefde toch sterk.

  een knuffel Masja

 • Kim Bosga schreef:

  Lieve Niek,

  Wat een rotnieuws! Veel sterkte de komende tijd en ik denk aan jullie…

  Dikke knuffel Kim

 • een onbekende schreef:

  Lieve Niek……weet niets te zeggen, ik voel alleen maar, ik denk aan jullie…..

  Lieve groet……

 • Gijs schreef:

  Beste Niek,

  Met tranen in de ogen de blog gelezen. Het is goed te lezen dat jullie zo sterk samen zijn, zoveel steun aan elkaar kunnen vinden. Ik hoop voor jullie allemaal dat je dat vol kunt houden, dat jouw positieve kracht ook voor de rest van je familie steun geeft, en Trea die extra sterkte geeft om door de moeilijkste momenten heen te komen.

  Heel veel sterkte,
  Gijs & Lee-Yan

 • Iemand die aan je denkt schreef:

  Lieve Niek,

  Woorden schieten tekort en de tranen springen me in de ogen, dit kan niet waar zijn.
  VERSCHRIKKELIJK….
  Ik leef met jullie mee.

  Een groet van iemand die aan jullie denkt.

 • Jeroen en Susan schreef:

  Wat vreselijk dit nieuws, woorden schieten tekort…
  We wensen jou en je gezin sterkte, kracht en fijne momenten samen toe.
  Lieve groeten, Jeroen van Keulen en Susan Landman