Skip to main content

Hier zitten we dan, het is 8 december 2010. Mijn broek hangt naar beneden, ik heb zojuist zelf een transfer gemaakt naar een zitting op een normaal toilet en eigenlijk voel ik me best wel stoer. Het geval wil echter dat naast mij een charmante huiseigenaar en tevens mijn therapeut/bijzonder mooi mens zit, terwijl ik hier zit te poepen. Best wel maf, concluderen we, raar denk ik nog dat schaamte eigenlijk helemaal geen rol speelt in dit proces. We zitten daar gewoon rustig te praten van mens tot mens, doet het er eigenlijk nog toe dat ik dan aan het poepen ben? Als het me hier lukt, dan zal het me in vele andere wellicht comfortabele situaties wel lukken, hier ben ik blij om. We praten over vriendschappen, bijzondere ontmoetingen maar vooral wat je leuk vind en het naleven hiervan. We vinden herkenning in elkaar en smeden bewust op dat moment een mooie nieuwe vriendschap. Dit benoem ik dan ook, dat is fijn.

Magie, dat is het woord dat telkens mijn gedachten beheerst deze dagen. Van handicap is hier geen sprake, genoeg dingen die nog niet leuk lukken, genoeg te verbeteren. Maar dat hindert niet, het komt helemaal niet op in mijn gedachten, hier en nu is alles mogelijk. Magie heerst hier omdat hier mensen tot mensen praten, leven en lachen met elkaar. Begrippen als revalidant, therapeut of begeleider vervagen na het eerste kampvuur. De trap lukt, evenals onmogelijk transfers, de nee verdwijnt en veranderd snel in een ja ik kan omdat ik wil. Magie vertel ik u, ik bekrachtig dit woord telkens met ineengesloten handen. Alle laagjes zijn gepeld, de kern is te zien en ik wil hier bij stil staan, dit gebeurd niet allerdaags.

Ja ik kan omdat ik wil.

Magie, vandaag ik de dag dat ik voor het eerst zwem. Ik zwem, ik leef, ik voel van alles, onbeschrijfbaar dus dat zal ik ook niet proberen, tranen schieten weer in mijn ogen, ik zwem. Ik kon hier maanden naar uitkijken. Hier lig ik dan enigszins hopeloos drijf ik in het water, mijn benen hangen slapjes naar beneden. De badmeester attendeert ons op het feit dat we echt aan hele oncharmante badmutsen moeten dragen, wat deert het? Ik ben even zielsgelukkig, ik drijf! Ik drijf, ik drijf…Moedig ga ik een wedstrijd aan met mijn therapeut, wie blijft het langst kopje onder? Ik win, in deze euforie spring ik met stoel en al onder de douche, dit bekoop ik met een natte rug de rest van de dag. Op de parkeerplaats, donder ik met stoel achterover, ook dit deert niet. Ik kijk naar boven het sneeuwt, ik heb alle vertrouwen dat ik wel weer overeind kom.’

Magie, de kachel staat aan, we komen terug in dit fijne huis. Mensen praten hier nog steeds met mensen, geen stropdassen, iedereen is gelijk de laagjes zijn gepeld. Dit bevestigd alweer dat ik hier iets mee ga doen de rest van mijn leven.

Eigenlijk kan ik nu stoppen met schrijven, bovenstaande tekst is zo belangrijk voor me. Dit kan ik alleen niet, ik moet verder schrijven over alles. Afgelopen vrijdag lig ik voor het eerst weer (pleonasme) met de vrouw van mijn dromen in bed. Alleen maar even liggen, handicap maakt weer even niet uit, sterker nog hij bestaat niet. Mijn vrienden stormen de hoogstraat binnen, bekogelen me met pepernoten in de lift verkleed als sint, piet en kerstman. Wie heeft er nu zulke vrienden? IKKE! Het lukt me wonderbaarlijk genoeg om te genieten dat het nu gebeurd, poep en pijn liggen in het verleden. Tranen, blijdschap en liefde volgen elkaar in rap tempo op ik leef. IK LEEF!!

De baliebalzak is allang weer vergeten. Witte Ardennen vloeien negatieve ervaringen en gedachten weg en maken plaats voor ruimte. Ruimte die ik, alleen ik helemaal op mag vullen. Ik kies ervoor om deze op te vullen met mooie, leuke momenten. Ik voel nu dat ik de rest van mijn leven leuke dingen ga doen. Warmte schiet omhoog vanaf mijn maag en vult de ruimte. Ik leef.

Er zijn nog 1000 regels die ik tegen jullie wil vertellen, als jullie maar eens konden voelen hoeveel ik van jullie hou dan zouden jullie allemaal heel arrogant worden… Dus bij deze een oude vertrouwde dikke knuffel vanuit een ingesneeuwd huisje in de ardennen.

Niek

24 Comments

 • Sylvia schreef:

  Wat klinkt dit fijn en wat schrijf je mooi. Ik voel het gewoon.
  X Syl

 • Jeroen schreef:

  Broerlief,
  Wat geweldig om te lezen van je magische momenten, heerlijk. Ik ben er nu helemaal blij van geworden, wat geweldig zulke momenten om van te genieten.
  Dikke zoen en veel liefs,
  Jeroen

 • mieke schreef:

  beste Niek,
  wat een mooie ervaringen ! over realisatiemomentjes gesproken !
  de verbinding met die mensen waar je over schrijft: dat is voedsel voor de ziel.
  ik wens je meer van dat.
  Mieke

 • Ursula schreef:

  Wauw, a Christmas Carol is hier niets bij vergeleken…
  Geniet, fijne dagen!

 • Marlene schreef:

  lieve Niek,
  ik krijg het koud van al die warmte die jij beschrijft.

 • iemand die aan je denkt. schreef:

  Hallo Niek,

  Ik wens je nog meer vreugde.
  Ik wens je nog meer liefde.
  Ik wens je nog meer geluk.
  Ik wens je nog meer blijheid
  en een lach.

  Voor vandaag, voor morgen.
  En voor elke nieuwe dag.

  Dikke knuffel van iemand die aan je denkt.

 • Lisette schreef:

  WAUW!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Dikke knuffel !!!!!!!

  You the Man!!!!

  :0)

  liefs lisette

 • ilona schreef:

  Hee snuitje!
  Wat een goed verhaal weer! Prachtige momenten die je koestert en terughaalt wanneer je ze weer nodig hebt.
  Duizend knuffels.
  iloon

 • Olaf schreef:

  Magische poep, briljant!

  Take care bikkel!

 • Kim van B schreef:

  Wat een mooi verhaal weer!! Wat ben jij bijzonder! En wat fijn om te horen dat je geniet van al die mooie dingen om je heen die er nog steeds gebeuren!!
  Tot snel lieverd! Kus

 • jan en joke schreef:

  Lieve Niek, met kippenvel lees ik jouw indrukwekkende verhaal. Zulke prachtige mensen om je heen en jij die daar in het middelpunt staat. Dit moeten zulke ervaringen zijn waar wij niet bij kunnen komen hoe goed jij het ook verwoord en met ons deelt.
  Laat de magie maar zijn werk doen.
  liefs dike knuffel

 • wendy schreef:

  Lieve Niek,

  Vandaag kwam ik deze site onder ogen.
  Ik ben heel erg geschrokken. Maar ben ook zo blij met hetgeen je nu al bereikt hebt.
  Ik vind het heel erg dat we elkaar uit het oog zijn verloren en ook dat ik daar zelf grote schuld aan heb.

  Je hebt ooit een stuk in mijn hart ingenomen en dat is nooit weggegaan.

  veel liefs
  wendy

 • Yvette schreef:

  Goed te horen gast!
  Geniet van die momenten en van al die mooie momenten die nog zullen gaan komen!
  Alvast fijne dagen.

  Knuf Yv@

 • Frans en Marian schreef:

  Lieve Niek,

  Fijn dat je zo intens kan genieten van de mooie momenten, en de lieven mensen om je heen. En geweldig om er even helemaal uit te zijn in de sneeuw. Begint het al te kriebelen? Volgend jaar in een speciale skistoel naar beneden? Nu eerst nog van die rot pijn af. Hou vol en blijf vooral schrijven.
  We wensen je alvast fijne feestedagen en
  liefs van ons

  Frans en Marian

 • sacha schreef:

  bij het bouwen van het huis altijd voor ogen gehad, gedroomd om het ooit te kunnen delen, gebruiken voor mensen in de revalidatie…dat dit nu gebeurd is en dat het nog fijner is (witte magie!) dan verwacht is zoooo heerlijk..ondanks de beperkte aanpassingen voor zo’n hoeveelheid mensen dan toch zo’n feest van 4 dagen!..huiselijke gezelligheid, kampvuur in de nacht, de hottub delen, en vooral allemaal als kleine kinderen zo blij in de sneeuw zijn..daar word je heel gelukkig van..geeft food for thought Niek!..we kunnen het zelf maken..die magie!

 • Madeleine schreef:

  Lieve Niek,
  Wat ben ik ontzettend blij dat je zo genoten hebt in de Ardennen, heb je dan ook dubbel en dwars verdiend. En wat begrijp ik je magie goed….jouw doorzettingsvermogen is magisch! Geniet nog maar met volle teugen van deze ‘magische’ wintermaand’. Je bent een byzonder mens! Knuffel,,,,,,Madeleine

 • Ninke schreef:

  Lieve Niek,

  Wat heerlijk dat jullie verblijf in het huis van Sacha en Hans zo´n succes is geweest! Super dat jullie het zo naar je zin hebt gehad en dat je daardoor gelukkig weer in een positievere mood bent gekomen.
  Ik zie je volgende week.
  x Ninke

 • Vincent Harte schreef:

  Ga zo door, komt goed!

 • Henri van der Land schreef:

  Lieve Niek,

  Alweer 5 dagen later en ik hoop van harte dat je de magie nog steeds voelt.

  Henri

 • Mandy schreef:

  WAUW!!!!

  ik word er helemaal warm van als ik dit lees….PRACHTIG!

  Ik wens je nog heel veel MAGISCHE momenten, dagen, weken, maanden en jaren lieve Niek!

  A big hug,
  Mandy

 • Martine Hartkamp schreef:

  Hoi Niek,

  Wat een achtbaan aan emoties, ervaringen, strijd, inspiratie en bijzondere momenten maak je door. Ik vind het erg bijzonder dat je alles op deze wijze deelt.

  Ik wens je veel kracht en prachtige momenten.

  Groetjes Martine

 • Yuna schreef:

  super Niek, fijn dat je dit weer mee mag maken. je maakt wat mee in het leven van jou, ongelovelijk, wat een ups en downs jij hebt. zo typisch iets van jou om te sms’en als je in afrika of thailand in een tent staat waar pinpongballen uit vreemde plekken komen en jij de waanzinnigste avonden van je leven meemaakt, en nu zo’n week in de Ardennen, weer de bijzonderste ervaringen weet te krijgen, zo typisch iets van jou. je hebt zo’n ontzettende gave hebt om iets bijzonders, de magie blijkbaar, te zien in vele momenten. Dat is wat waard. Ik zal ook op de magie gaan letten komende tijd. Mooie kerstgedachte.

  Liefs, kus, en meer liefs, Yuna

 • Linde schreef:

  Wat n fantastisch mooi bericht, k hoop dat je je snel weer zi goed voeld lieverd. Dat heb je verdiend na al het harde werken. De operarie komt vast goed, je kan het! Je bent een topper! Dikke kus lin