Skip to main content

Hoe is het? Ik heb jullie al een tijdje niet gezien. Dat vind ik jammer. Nou ja, jammer. Ik ben blij dat ik er als patiënt niet zo vaak meer ben. Ik kan mij de warmte, de persoonlijke aandacht, de liefde nog wel herinneren. Of ik nu wekenlang op de neurologie lag, op de poli bij oogheelkunde of een MRI kreeg. Geheimpje; stiekem laat ik nu mijn MRI’s maken in het WKZ. Maar dat ligt niet aan jullie. In het WKZ hebben ze een abonnement op de Donald Duck. Zelfs deze volwassen vent van 33 kan die verleiding niet weerstaan.

Maar misschien weet je wel niet meer wie ik ben. Er komen zoveel mensen bij jullie. Ik ben Niek. Dankzij een dwarslaesie kom ik regelmatig bij jullie in huis. Ik ben gelukkig, ik ben papa geworden van een tweeling en ben naar omstandigheden gezond. Maar ik ben nu nogal verdrietig, niet om mijzelf ditmaal, maar om jullie.

Ik ben verdrietig van alle negatieve berichtgeving. Of het nu de KNO betaamt, het sluiten van de Ok’s of om het betalen van smartengeld. Waar verdrietig van word zijn de tranen die ik zie in de ogen van verpleegkundigen zie. Tranen omdat ze met hart en ziel elke dag knokken voor mensen, maar s’avonds Zembla kijken en zich afvragen waar ze het nog voor doen. Waar ik verdrietig van word is de verslagenheid in de stem van zorgmanagers. Mensen zoals jij en ik, die elke dag keihard werken om menselijk zorg te kunnen bieden, maar dan het NRC lezen. Waar ik verdrietig van word is de drive die ik in jullie artsen zie, maar die vervolgens teleurgesteld horen dat de OK’s gesloten worden. Waar ik verdrietig van word is dat ze aan mijn UMCU komen. En dat is niet eerlijk.

Het gemak waarmee wij bloed ruiken in dit  landje maakt mij ziek. Het gemak waarmee wij dingen uitzenden op televisie en schrijven in kranten, zonder te weten hoeveel mensen wij daar pijn mee doen, maakt mij ziek. Natuurlijk worden er fouten gemaakt. Natuurlijk gaan er mensen dood. Wake up people! Het is een ziekenhuis! Zo is het leven, daar gaan nu eenmaal dingen in fout. Laten wij dat lekker gaan benoemen met z’n allen! We hebben wederom de beste zorg van Europa, maar we zeiken over hygiëne protocollen. Het UMCU red elke dag levens, maar dat hoor ik niet op Zembla. Sterker nog we publiceren alleen hoeveel mensen er dood gaan. Elke dag worden er tumoren verwijderd, baby’s gered en complexe trauma’s behandeld. Maar waarom zie ik dat niet op NPO1?

Jullie blijven mijn huis. Mijn mensen en mijn trots. Als wij in elk ziekenhuis gaan graven. Komen er overal wel lijken boven. Letterlijk dan. Tuurlijk mogen wij kijken wat er te verbeteren valt. Maar als ik zie hoeveel verdriet het veroorzaakt in mijn huis, dan vraag ik mij af of dit oprechte journalistiek is of gewoon lekker makkelijk een zondebok pakken.
Als wij dan zoveel mogen klagen in Nederland. Dan ga ik dat compenseren met complimentjes. Dankjewel dus, dat jullie zo goed voor mij gezorgd hebben. Dankjewel voor alle glimlachen, alle knuffels en alle aandacht. Dankjewel voor het meelopen naar poli, dankjewel dat je even een kopje koffie haalde voor mijn familie. Dankjewel voor de schone omgeving, dankjewel dat ik vaak zo snel terecht kon. Dankjewel voor de warmte, dankjewel voor de kennis en de kunde. Dankjewel, omdat ik dankzij jullie kan genieten van mijn heerlijke 2 spruiten. Dankjewel voor alle liefde die jullie elke dag in jullie werk stoppen.

Niek

Meer weten over Niek? Hij schreef een boek met al zijn ervaringen in de zorg.

Een fantastisch boek! Must read voor iedereen in de zorg en daarbuiten

-Humberto Tan

23 Comments

 • Ariane van Wamel schreef:

  WAUW! @niekvdadel wat een mooi verhaal in je blog #lief @umcutrecht. Je raakt mij en de gedachte van vele betrokkenen. Dank je wel!!

 • Nicole schreef:

  Dankjewel Niek!

 • Marjolein de Raad schreef:

  Dank je wel Niek, voor jou blog. Dit doet me goed.

 • christel leeflang schreef:

  Thankx.

 • Bea van der Krogt schreef:

  Lieve Niek,

  Wat een mooie blijk van invoelingsvermogen, realiteitszin, warmte, waardering en respect!

 • Leonie schreef:

  Niek! Wat ben ik hier blij mee! Dank je wel dat mijn gevoel en dat van heel veel collega’s in het UMCU zo goed hebt weten te verwoorden!

 • Monique schreef:

  Niek, bedankt voor dit positieve tegengeluid….dit geeft mij en mijn collega’s weer een enorme energieboost ♡

 • piet schreef:

  Heel goed niek het zwaard snijd inderdaad aan 2 kanten en de mensen die zich zo hard inzetten voor de gezondheidszorg moeten zeker geëerd worden! Maar laten we alsjeblieft niet vergeten de geld beluste wolven te straffen voor fraude en het creëren van onveilige werksituaties waar juist deze hardwerkende mensen onder leiden !

 • wil schreef:

  Dank je voor je mooie verhaal, artsen verpleegkundigen en overig personeel die de patiënten verzorgen ook op het gebied van de voeding zijn mensen en kunnen fouten maken

 • anoniem schreef:

  Top, Niek!
  We keep our heads up!

 • Marleen van Gerven schreef:

  Hoi Niek, Ontzettend bedankt voor je complimenten! Echt hartverwarmend. Werk als verpleegkundige in het UMCU écht met hart en ziel om mensen beter te maken, te verzorgen, het lijden te verlichten en soms alleen een lach op een gezicht te laten verschijnen na de tranen die ik heb gedroogd.. We gaan door met beter maken en worden! Dank je wel

 • Saskia schreef:

  Hartverwarmende blog, bedankt!

 • Desiree schreef:

  Heel mooi verhaal, doet de mensen goed in het umc
  En helemaal waar, een vervelend bericht bereikt vaak meer mensen dan de positieve berichten
  Nog steeds trots dat ik mag zorgen voor onze patienten in de zorg

 • Mariska schreef:

  Dankjewel Niek!!!

 • Jan de Jong schreef:

  Absoluut waar. Ook ik als “ervaringsdeskundige” kan bovenstaande alleen maar onderschrijven. Dankzij het “huis van Niek” zitten mijn nekwervels weer recht en is mijn schedeldakje weer gerepareerd. Naast deze voor mij althans technisch hoogstaande operaties is de zorg ervoor en erna minstens zo belangrijk en het verzorgend personeel van het UMC snapt dat maar al te goed. Ik heb dit recentelijk nog weer mogen ervaren. Dank Ilse, dank Nikki en al die anderen van de afdeling neurochirurgie, laat je niet afleiden door wat je hoort of leest in Zembla of het NRC en ga vooral door met waar jullie zo goed in zijn.

 • Sonja el Yandouzi schreef:

  Beste Niek,

  Ik wil je bedanken voor je mooie woorden, hartverwarmend en zo waar. Naast dat ik werk bij het UMCU, ben ik ook patiënt daar. Een paar maanden geleden lag ik in het ziekenhuis en kan ik niet anders dan lof uitspreken en dit vooral aan de verpleegkundigen. Wow, gewoon top hoe zij elke dag draaglijk maken voor de mensen met lief zijn en met humor. Ze moeten inderdaad afblijven van ons UMCU… Groetjes Sonja

 • jacko schreef:

  De meeste patiënten die naar het UMCU worden doorverwezen hebben een aandoening die niet dagelijks voor komt
  Deze aandoening durven artsen niet te behandelen en dus dan maar naar Het UMCU
  Deze mensen zijn dan kort gezegd uitbehandeld en het UMCU mag dan gaan kijken wat ze er nog van kunnen maken
  Vaak lukt het om er nog wat van te maken dan hoor je de schreeuwers niet maar niet alles is mogelijk en dat willen mensen niet begrijpen
  Dit is voor het geen het ziekenhuis doet voor alle mensen die zijn uitbehandeld bij andere artsen een mooi stukje tekst
  Deze tekst begrijpen alleen die mensen die al eens zijn uitbehandeld geweest en bij het UMCU behandeld worden
  Wat zouden we ons aantrekken van een op sensatie beruste programmamakers ons voorschotelen op de TV
  Wij patiënten weten wel beter dat er mensen werken die heel hun hart en ziel bij het UMCU hebben liggen
  Laat de hersenloze programmamakers maar hun ding doen dan gaan wij wel naar de vakmensen an het UMCU

 • Lidy schreef:

  Beste Niek, dank je wel! Ik ben het zo ontzettend met je eens!! Ik ben er vorig jaar geopereerd ivm een hersentumor en de zorg en aandacht zijn er super. Artsen, verpleegkundigen, de dames die brood en drinken kwamen brengen, medewerkers van de poli’s, het revalidatie team en mensen die ik misschien nog vergeten ben; allemaal toegewijde betrokken mensen! Mijn gezin en ik zijn ze allemaal heel dankbaar en we hopen dat ze hun mooie maar soms zware werk nog lang mogen doen voor iedereen die hen zo hard nodig heeft! Wij zijn heel blij met het umc!

 • fmprak schreef:

  Beste Niek,

  Dank voor alle lieve woorden, dat doet goed na alle negatieve berichten. Fijn dat je zo van je spruiten geniet.

  F.M. Prak, fertiliteitsarts UMCU

 • Zilverprinses schreef:

  Hm, de informatie in Zembla was wel erg zorgwekkend. Als er wordt gesteld dat de gemeentelijk lijkschouwer een natuurlijke dood heeft vastgesteld en dan blijkt dat de ggd van niks weet….oef. Dat gaat wel wat verder dan een ‘menselijke fout’. Dat is valsheid in geschrift! Kritisch blijven is nodig! Neemt niet weg dat ik ontzettend blij ben met de huidige behandelaar van mijn
  jonge dochter. Er zijn ook hele fijne en goede krachten binnen het UMC.

 • Wilko schreef:

  Beste Niek,
  Dank je wel!!
  W.