Skip to main content

Het is een uurtje of 7. Jeugdjournaal is afgelopen en onder protest vertrekken Puck, Fien en Anna mee naar boven. Eerst nog even ruzie maken wie er bij papa op schoot mag, wie als eerste de kriebelknuffel mag en wie op het knopje van de lift mag drukken. Als deze wereldproblematiek is verholpen, de tranen zijn gedroogd en de tanden zijn gepoetst, is de (veer)kracht op voor vandaag. Het is tijd voor bed.

De (veer)kracht van een eenhoorn

Alle dames krijgen op schoot een kriebelknuffel, hetgeen waar ze mij dagelijks aan herinneren, als ik het vergeet ben ik echt hun stomste papa ooit. Het ritueel daarna is of een verhaaltje voorlezen, of springen op bed, of een kindermeditatie. Vandaag kiezen we voor de laatste. Het is als je het mij vraagt het geniaalste wat op YouTube staat. Op de rug van een eenhoorn rijden, op het strand liggen, of knuffelen met een wasbeer. Alles met meditatiemuziek, waar zelfs ik slaperig van word.

“Even stilstaan en reflecteren, dat zouden meer mensen moeten doen”

Even ontladen

Het zijn ook mijn stilte 15 minuten, waar ik in het donker op de gang geniet van het langzaam worden van mijn ademhaling en ik ontspan na een werkdag. Vandaag heb ik hem harder nodig dan anders. Vandaag moest ik mee naar de shopping mall in Utrecht. Ik voel dat ik mannelijk Nederland achter mij heb staan, als ik vertel dat deze lijdensweg mijn humeur en energie niet bevorderd heeft. Deze 15 minuten ontlaad ik dus even, alleen daar op de gang.

Recept voor gelukkig ouderschap

Ik hoor de ademhaling van die 3 monsters op bed ook rustig worden. En dat is een magisch moment. Elke avond een moment dat ik mij realiseer hoe rijk ik eigenlijk ben met 3 van zulke mooie krachtige, kwetsbare en kleine dochters. Al groeien ze momenteel een 15 cm per dag zo lijkt het, ze passen nog precies in mijn armen en dat mag nog wel even zo blijven.

Kim heeft zich uitgesloofd op een gerecht uit kookboek nr. 132 uit de kast. We willen beiden nog wat gewicht kwijt voor de reis, ik ga dan altijd op konijnendieet en koop personal training en Kim koopt kookboeken zoals Chicks love food, Eet jezelf lekker in je vel en Fast like a girl. Op de cover staan allemaal super fancy en slanke vrouwen die supermooie Instagram foto’s van hun gerechten maken met een superfitte echtgenote in hun supergelukkige leven. Verder heb ik hier echt geen mening over. Maareh; mij niet bellen.

Daar op de gang gebeurt het

Maar goed, Kim had gekookt. En lekker ook, maar door de nodige kookboek opmerkingen had ik dus de naar-bed-breng dienst. En terecht.
En daar op de gang, terwijl de meditatiemuziek langzaam uitfadet, doe ik de deur dicht van Puck en Fien en daarna die van Anna. “Ik hou van je” fluister ik zachtjes naar de tweeling, maar ze slapen al. Het huis is stil, rustig en ik rol naar de laatste kamer. “Ik hou van je” fluister ik naar Anna door de deuropening.

“Kus me kont!” roept ze terug en ze schatert het uit onder haar dekbed.
Ik moet zo hard lachen dat ik mijn best moet doen niet uit mijn rolstoel te vallen. Werkelijk, de gehele meditatieve staat van het huishouden Van den Adel, wordt hard onderuit geschoffeld door een meisje van 6. En ze doet dit elke avond, al jarenlang, en elke avond lig ik weer gestrekt.

Precies zoals het echte leven

Het komt uit het boekje ‘De NEEhoorn’, waar de NEEhoorn, WATbeer, KUS-m’n-KONT-hond en WELLES-prinses de hoofdrollen spelen. In het boek ‘De NEEhoorn‘ loopt iedereen in de pas en vindt hetzelfde leuk. Iedereen doet zoals de ander. Iedereen? Nee, er zijn enkele karakters die niet thuishoren op de plek waar ze zijn en met wie ze zijn. Ze voelen zich anders. Een eenhoorn die nergens zin in heeft bijvoorbeeld. Doordat hij altijd ‘nee’ zegt op alles wordt hij al snel een Neehoorn. Op het moment dat hij besluit dat hij er niet meer tegen kan, begint een heel avontuur. Hij besluit zijn eigen weg te gaan en op zoek te gaan naar zijn eigen geluk.

Waarom nou dit verhaal?

Dat is precies wat wij gaan doen met de familie, 7 maanden op avontuur, de wijde wereld in. Omdat ik voel dat er meer is, omdat al het ongemak van de reis mij en ons ongelooflijk veel vrijheid gaat geven. Vrijheid in leven, vrijheid in geluk, vrijheid in denken, vrijheid voor mijn dochters voor Kim en mij. En dat, is iets wat ik de rest van mijn leven bij me ga dragen. En misschien is vrijheid vergroten voor mij wel de manier om om te gaan met een ongemak wat het leven me ook geeft.

Nou dat zou zomaar een nieuwe formule voor veerkracht kunnen zijn.

kus me kont spreker veerkracht youtube wereldreis

Volg ons in ons avontuur

Wil je ons volgen op reis? Check dan mijn YouTube kanaal of houd de socials in de gaten. Dan gaan we de reis de moeite waard maken en zoveel mogelijk mensen mee laten genieten van avontuur, liefde en vrijheid.

Volg ons op Youtube