Skip to main content

Lekker zo’n titel. Dan weet ik tenminste dat je het artikel opent. Ik fantaseer altijd dat een grote boze meneer van de NOS allemaal enge titels verzint:  Wat te doen als het virus muteert! Hoe gaat thuis quarantaine? Reis niet meer naar risico gebieden! Hij is vooral bijzonder geïnteresseerd in uitroeptekens, wie kent hem?

Ik denk dat het Corona Virus net zoiets is als Chlamydia in een studentenstad.

Verspreid zich retesnel maar als je gewoon je voorbehoedsmiddelen gebruikt krijg je het waarschijnlijk niet. Ik kan het weten overigens, dit werd pijnlijk duidelijk. Na een iets te wild en dronken avontuur begon de boel flink te kriebelen daar beneden. Ik schoorvoetend naar de dokter en terwijl er allang urine testen bestonden besloot deze sadistische man de lambada te dansen met een wattenstaaf van 15 cm in mijn plasbuis. Twee keer wel te verstaan. Zo dan doe je het nooit meer Niek, moet hij gedacht hebben. (ik heb niet geluisterd). Ik had Chlamydia, zo dat is eruit.

In de trein naar mijn studentenstad vertelde ik iets te hard van wie ik dit op had gelopen. Waarna er 15 bleke koppetjes omhoog staken vanuit de overige banken. De volgende morgen zat er een compleet dispuut bij de GGD. Het meisje bleek populair. Zo ook de wattenstaafjes die naar ik meen net zo snel uitverkocht waren als de mondkapjes nu. Uiteindelijk viel het wel mee. Twee mensen waaronder ik waren de pineut en mochten twee weken niet drinken door de antibiotica. Maar ja, je hebt niet echt gestudeerd als je geen Chlamydia hebt gehad. Maar om dat nou over het Corona virus te zeggen….

Ik dwaal af. Terug naar het verhaal.

Oprecht; het aller gezondste medicijn is nu.nl van je telefoon gooien en je push berichten uitzetten. Steek je dan je kop in het zand? Nee, natuurlijk niet, geen handen schudden en goed ontsmetten is geen overbodige luxe. Het virus is er echt wel, maar vraag jezelf eens af of je echt veiliger voelt als je de telling van het aantal besmettingen elk uur te horen krijgt. Waar voor kort woorden als virus, muteren, quarantaine behoorde tot spannende Netflix series, worden ze nu ineens werkelijkheid volgens onze media. Nu de truc, onze hersenen snappen dat niet altijd. Want ja, die virussen gaan in de films ook altijd verkeerd. Het is enkel een kwestie van tijd voordat we in zombies veranderen…

Door de hele dag deze berichtgeving te volgen gaan we ons zorgen maken en daarna komt er angst. Veel angst. En dat komt goed uit, want angst verkoopt vele malen beter dan geluk. Lubach maakte er een mooie uitzending over zondag. Krijgen we dus nieuws te zien, of goed gelezen artikelen en krantenkoppen? En wat doet dat met onze perceptie van de werkelijkheid? Je kan van Donald Trump vinden wat je wilt. Die laat elke ochtend 10 positieve berichten over zichzelf voorlezen (das hard zoeken), maar vanuit zijn perspectief is dat best slim.

Ik roep dus op tot realistischer en nu ook wat positiever nieuws

Hierbij een paar suggesties; Er zijn nog 16.999080 gezonde mensen in Nederland! De kans op overlijden door vallende koala’s is groter dan besmet te raken met het Corona virus. 98% van de besmette mensen overleefd gewoon het virus! Veerkracht als medicijn tegen het Corona Virus! Maar ja…dat verkoopt niet hé?

En toch is veerkracht het medicijn. Veerkracht is het tegenovergestelde van angst. Het leven aankunnen ondanks of misschien wel dankzij de tragedies, diepe dalen en ongelukken in je leven. En misschien spreek ik wel voor eigen parochie omdat ik er Keynotes over geef. Maar ik gun mensen een leven waarin ze niet bang hoeven te zijn voor Corona’s, ISIS, natuurrampen, vluchtelingen, Rusland, bosbranden, auto ongelukken, ziektes of zelfs Chlamydia.

(Wel voor wattenstaafjes)

Veerkracht als medicijn

Maar veerkracht is alleen maar op te bouwen door je in een omgeving te begeven, waar er vanuit mogelijkheden en niet vanuit onmogelijkheden naar het verleden en de toekomst word gekeken. Het is bijna onmogelijk om veerkrachtig te zijn in een wereld waarin iedereen omkomt in ellende en bedroevenis maar het kan wel. In het artikel: Surviving the Holocaust, wordt benadrukt dat optimisme, moed, betekenisgeving en afstand nemen van de gebeurtenissen, karakteristieken zijn voor een gezond en gelukkig leven.

Wat kunnen we daar van leren? Kijk eens om je heen in de morgen en zoek eens naar iets positiefs (optimisme), probeer eens te voelen dat je alle tegenslagen aan hebt gekund in je leven (moed), je ademt toch nog? Wat geeft betekenis aan je leven en wordt dat echt bedreigd door het Corona virus nu (Betekenisgeving) en probeer het virus eens in perspectief te zien, is het daadwerkelijk zo groot nu? (afstand nemen van de gebeurtenissen).

Ondanks dat 50% van de spreekopdrachten nu worden geannuleerd kan ik mij oprecht niet druk maken over een virus of dat ik wel genoeg inkomsten ga hebben de aankomende maanden. Als ik het krijg of mijn dierbaren, kan ik het aan. Het is niet leuk, maar ik kan het aan , 100%. En die inkomsten? Ach we waren ook heel gelukkig in een huurwoning van de woningbouw zonder weekjes Disney land. Dat is niet bagatelliseren, dat is veerkracht.

Veel succes en drink er eens een Corona’tje op zou ik zeggen, dan gaan die jongens ook niet failliet.

One Comment

  • Dewijnjuf schreef:

    Er schieten gelijk allerlei meisjesnamen uit mijn brein… en inderdaad: common sense..brein..body en soul op orde; met voor studenten een extra multi vitamine en een paar nachten goed slapen. Veerkracht is ook hosting yourself!