Skip to main content

Ik geloof er in dat de simpele lessen in het leven misschien wel de belangrijkste zijn. Één van de belangrijkste voor mij:

Gebeurtenissen in ons leven zijn lang niet zo belangrijk als de betekenis die wij er aan geven.

Lees die zin maar eens twee keer. Als je je dat realiseert, als je dat echt in laat zinken. Dan is het niet het corona virus nu wat ons dwars zit, maar de betekenis, onze gedachten die wij er aan geven. De wat-als gedachte verandert in angst. Angst veranderd Hamsteren en voordat je het weet ligt je huis vol met pleepapier en ben je nog steeds bang.

Of zoals Wane Dyer zei:

Als jij anders over een gebeurtenis denkt, verandert de gebeurtenis.

Als je dit perspectief eenmaal doorhebt dan verandert het alles. Oftewel, als je nu denkt diep in de put te zitten door alles wat er gebeurd, dan zit je daar ook. Als je nu denkt dat het allemaal mis zal gaan, dan ben je nu de lucht aan het ruiken naar virussen en zie je de zombies al bijna op straat. Maar als het je lukt het virus er gewoon te laten zijn, er gewoon te laten zijn. Dan denk je dat het goed komt waardoor je je vertrouwd begint te voelen met de situatie, misschien wel begint te accepteren dat het nu eenmaal zo is. Je bent rustig en realiseert je dat je het zonder wc papier ook wel gaat redden.

Wie van de twee er nu de meeste last van corona denk je?

We zijn, wie wij geloven te zijn.

Wat nou als het je lukt om je gedachten te veranderen? Cognitieve gedrags therapie leert ons het volgende met de vijf G’s. Gebeurtenis-gedachten-gevoel-gedrag-gevolg. Hierbij een kleine uiteenzetting.

Kan je het corona virus dag wegdenken? Nee, de gebeurtenis zal hetzelfde blijven. Mensen worden ziek, jij en ik misschien ook wel. Maar het is lastig zeker met hedendaagse media om de gebeurtenis gewoon te zien, zonder daar negatieve gedachten over te hebben. Maar bij het veranderen van je gedachten, verander je hoe je je hier over voelt. Als je je anders voelt, ga je ander gedrag vertonen. Als je ander gedrag vertoond krijg je een ander gevolg.

Afbouwen van pijnmedicatie

Toen ik het afgelopen jaar bezig ben gegaan met het afbouwen van mijn pijnmedicatie is mijn grootste winst geweest dat ik anders over mijn pijn ben gaan denken. De pijn, net als corona, is er nu gewoon. Overdag, nachts of tijden een leuk dinertje. Hij is er gewoon. In plaats van de te vechten, of pillen te nemen keer ik naar binnen. Dan onderzoek ik mijn gedachten, wat denk ik nu eigenlijk over de pijn? Alleen daardoor volgen er al minder gedachten zoals: Morgen moet ik werken en ben ik niet genoeg uitgerust. Of: ik ben niet leuk genoeg tijdens het diner. Nee, de pijn is er gewoon. Door het oproepen van liefdevolle en dankbare gedachten verandert mijn gedrag. Zo vervang ik ze met gedachten dat ik goed genoeg ben, dat ik er mag zijn en dat ik de leukste vent ter wereld zijn (ik mag toch kiezen, het zijn mijn gedachten) Ineens kruip ik niet meer weg, maar kan in ondanks de pijn er zijn. Het gevolg is dat de pijn afneemt en ik eerder in slaap val of gewoon bij het diner kan zijn.

Maar hetzelfde gun ik je nu met alles wat er buiten onze huizen gebeurt. Het corona virus is er. Maar wat denk jij er over? Hoe voel jij je door al gedachten en ik welk gedrag resulteert dat?

Hoe verander je dan je gedachten?

Als je je nu angstig voelt en je bang bent om je baan te verliezen, ziek te worden, het financieel niet te redden heb ik drie tips voor je om allereerst je gedachten te veranderen.

  1. Ga je omringen met positieve mensen. Juist nu, veerkrachtig zijn is bijzonder moeilijk in een giftige omgeving.
  2. Zoek de stilte op. Ga mediteren, sporten, wandelen, maar gun jezelf tijd je gedachten te onderzoeken en te vervangen met liefde, met dankbaarheid. Neem hiervoor de tijd, plan het in, elke dag.
  3. Zorg goed voor je lichaam. Slaap en rust goed, eet en drink goed, het is dan veel makkelijker om veerkrachtig te zijn.

Veel succes!