Skip to main content

Meer per toeval kom ik op de site van de WMO Hilversum en prompt vult mijn scherm zich met 4 prachtige huisjes op de Bahama’s. Ik blader verder en verwacht dat er ieder moment naakte hoempapa dames tevoorschijn komen. Helaas.  Kennelijk vinden ze het heel normaal dat de pagina nu lijkt op een exclusief reisbureau. Hier zie ik de humor wel van in, dus ik waag er maar een belletje aan.

“WMO loket Hilversum” hoor ik aan de lijn, zonder enige vorm van begroeting.  “Ook een hele goedemiddag, u spreekt met Niek van den Adel” Ik wil graag mijn vakantie boeken”. Een diepe zucht en dan die ijzingwekkende stilte.“U spreekt met het WMO loket meneer!” laat ze mij duidelijk merken, “Ja dat weet ik natuurlijk ook wel” antwoord ik. “Ik vraag mij dus af of die huisjes op uw website ook rolstoeltoegankelijk te maken zijn. “U wilt een woningaanpassing aanvragen meneer? ”hoor ik geërgerd. Ik begin in vorm te raken. “Ja, als u het zo wilt noemen:” Maar wel op die ene met zeezicht. “ Meneer, ik ga u een formulier toesturen waarin u al u aanvragen kunt beargumenteren”. “Dat is goed, dankuwel, kan ik bij u ook mijn aangepaste vliegreis boeken? “Meneer nou moet u eens goed luisteren, als u niet snel serieus gaat doen dan hang ik op. “Is er bij de kamers, thuiszorg inbegrepen? Probeer ik nog. Piep piep piep… Mijn morgen frons heeft zich inmiddels omgetoverd tot een grijns van oor tot oor.

‘Nederland verandert en de zorg veranderd mee’

Zo luid de reclame boodschap van onze overheid. Ik bedwing mijn kokhalsneiging op deze fantastisch gekozen slogan. Ik zie tot mijn verbazing allemaal overgelukkige mensen die nog meer zorg krijgen dan ze nodig hebben! Meneer Jansen krijgt de zorg die hij verdiend in een verpleegtehuis, inclusief lekker zuster.  Ik ben jaloers. Mevrouw Pieterse danst dolgelukkig over straat, omdat juist haar PGB verdubbeld word.  Een overgelukkig jongetje spartelt vrolijk rond omdat de jeugdzorg zo lekker duidelijk geregeld is hedendaags.

Welke flapdrol heeft dit nou weer bedacht? Welke overbetaalde marketing goeroe die zijn kop in de achterste van een lama heeft gestopt, heeft dat nou bedacht? Hoe kan je in deze tijd de patiënt, de zorgmedewerkers en de bezoekers zo ongelooflijk in de zeik nemen? Hoe ver kan je als overheid van de realiteit af gaan staan? Mijn frons is weer terug, potverdorie.

In de 4 dagen per week dat ik in zorgland rond rol kom ik namelijk die meneer Jansen nooit tegen. Medewerkers klagen tegen mij omdat ze steeds minder tijd aan bed krijgen. Patiënten klagen tegen mij omdat er steeds minder aandacht voor ze is. Bezoekers klagen tegen mij omdat er steeds minder mensen voor hun geliefden zorgen. Ik bedenk mij in eens dat iedereen tegen mij klaagt en dat dat misschien gewoon iets met mij te maken heeft…mmmmm…Is dat dan allemaal zo erg? Nee dat niet perse, maar er veranderd een hoop en dat doet een hoop mensen pijn.

Doet u alstublieft dan niet zo ongelooflijk schijnheilig op tv. Vertel mij nou gewoon eens eerlijk, dat u het ook niet precies weet hoe wij het beter kunnen doen, maar dat wij wel ons best doen. Vertel mij gewoon eens eerlijk minister, dat u het ook niet precies weet, maar maak het vak en de patiënt toch niet zo belachelijk om te doen alsof het allemaal vanzelf gaat en iedereen vrolijk is! De kracht van kwetsbaarheid?

Lieve gemeente Hilversum. Ik ben u maar een beetje aan het plagen, maar ook bij u gaat het momenteel niet allemaal op rolletjes. Misschien dat u met vakantiefoto’s niet het juiste signaal af geeft, al maakt het gesprek met u medewerker wel een hoop goed.

2 Comments

 • Arjen schreef:

  Goed verwoord Niek, er gaat veel op de schop vanaf 1 januari 2015 en ik ben een positief ingesteld persoon, maar geloof dat de gatenkaas in de zorg alleen maar groter gaat worden. Dus voorafgaand aan de grote wijzigingen in de WMO is dit signaal een heerlijk voorafje :)!

 • Eduard schreef:

  Niek, helemaal mee eens.
  Die vrolijk lachende zorg-verandert-reclames, en Hans Böhm die roept hoe geweldig veel verstand van zaken het UWV wel niet heeft, WALGELIJK !
  Als je echt met een Wmo of Uwv medewerker van doen hebt is het kennisniveau belabberd!

  Hoe leugenachtig deze uitingen, en hoeveel armzaliger de werkelijkheid die vanaf januari over de zorgbehoevenden wordt uitgestrooid !!
  Dus een Hans Böhm laat zich betalen om deze vals overheidspropaganda (want dat is het) over ons uit te storten. Jammer…