Skip to main content

Ik vertel je vandaag als spreker veerkracht meer over de 4 fases van veerkracht. Maar eerst een gesprek wat ik regelmatig voer. Heb ik dit gesprek ook met jou gevoerd? Geen zorgen, ben niet boos ;). “Niek wat knap hoe jij met je situatie omgaat!” Mijn antwoord luidt dan altijd hetzelfde. A, het is niet knap. B, je ziet nu maar een klein gedeelte van hoe ik in het totaal omga met mijn verandering en C, iedereen vecht, maar iedereen vecht op zijn eigen manier. “Ja maar je ziet jou niet achter de geraniums gaan zitten, dat zie ik zoveel om mij heen gebeuren”. Gek is dat, ik ken die mensen namelijk niet. Oprecht, ik zie ze niet, ik kom ze ook niet tegen, en ik geloof ook niet dat ze bestaan.

Verandering en weinig veerkrachtig zijn

Ik zie veel mensen, teams en organisaties die bezwijken onder verandering en moeite hebben met veerkrachtig zijn. Ik zie mensen, teams en organisaties vaak overleven, af en toe herstellen, en heeeeeeel soms zelfs groeien na een burnout, een beroerte of een beurscrash. En toch wil ik het daar met je over hebben. Want ik geloof dat mensen en organisaties zich juist daar op zouden moeten richten. Aangezien 1 op de 6 (burnoutpoli.nl) mensen in Nederland een burnout heeft en we zien dat 4 van elke 10 werknemers denkt dat hun werkgever zich niet verantwoordelijk voelt voor de mentale gezondheid. We hebben op veerkracht gebied wel wat te doen met elkaar. Dus, HR-mens, of jij daar die er even doorheen zit. Doorlezen!

4 fases van veerkracht

In een mooi artikel op HR Community staan deze 4 fases/uitkomsten van veerkracht omschreven:

  1. Bezwijken
  2. Overleven
  3. Herstellen
  4. Groeien

Nou is dit geen continu proces, het is geen stappenplan dat je af kunt gaan (net zoals de rouwcurve dat niet is), geen weergave van de werkelijkheid, het is een simplificering die laat zien hoe mensen, teams en daarmee organisaties omgaan als ze een grote verandering, druk of trauma meemaken. Dus jij mag best even bezwijken als het koffiezetapparaat het weer niet doet ;).

Ik heb 4 dagen in de week plafonddienst

Veerkracht is… niet altijd willen winnen

En dat is nogal aan tijd en omstandigheid onderhevig. Als spreker veerkracht vertel ik vaak dat ik 4 dagen in de week plafonddienst heb. Oftewel; de pijnsensatie in mijn armen overheerst zo intens dat ik ieder kwartier in de nacht bewust meemaak en geen oog dichtdoe. Dan bezwijk ik vaak genoeg in de morgen en ik kan je vertellen: dat is helemaal prima. Je hoeft het niet altijd te winnen.

Blijf niet hangen

Wat ik je ook ga vertellen is dat het niet handig is om in dat bezwijken te blijven zitten. Geef de hoop op, op een beter verleden, zegt mijn collega spreker Jan van Setten dan altijd. Blijf niet hangen, ik kan die nacht (of de reorganisatie of de file) niet meer veranderen hoe graag ik ook wil.

Veerkracht in optima forma

Wat ik wel kan is in de overleefmodus gaan, Daar komt ook het woordje acceptatie voor het eerst naar voren. Lees: acceptare, wat letterlijk aanvaarden betekent. Ik ga mijn rot nacht aanvaarden roep dan. Vandaag functioneer ik op 25% en dat is helemaal prima. Ik merk dat ik langzaam begin te herstellen gedurende de dag. Ik ga bewegen, erg goed en gezond eten, even mediteren in de morgen, paar goede affirmaties mijn mik in en de oude vertrouwde blij ei kop Niek, begint zich weer in mij te nestelen. Wow denk ik. En nu komt de truc. Wat heb ik nou geleerd? Dat vraagt stilstaan, rust nemen. Ik heb geleerd dat als ik zo’n nacht heb dat ik dan nog bewuster de dag meemaak, goed voor mezelf zorg en nog dankbaarder kan zijn voor de mooie dingen die er dan gebeuren. Zie hier veerkracht in optima forma, post traumatische groei. (PTG)

PTG en psychologisch kapitaal

En het is maar een simpel voorbeeld, maar oh zo belangrijk! Want er is volgens het artikel een relatie tussen PTG en psychologisch kapitaal (HR mensen opletten). De positieve eigenschappen optimisme, hoop, veerkracht en zelfvertrouwen noemen we samen psychologisch kapitaal (PsyCap).

En des te hoger deze is, des te hogere werkprestaties, meer arbeidsvreugde, minder ongewenst gedrag, (ook fijn) hogere bevlogenheid en minder burn-outklachten. Is het dan zo simpel? Ja, uit ons onderzoek van Team Heartbeats bleek ook al dat optimisme en hoop in elkaar gedonderd zijn tijdens de coronajaren in het bedrijfsleven (bijna alle segmenten). Maar je kan het wel ontwikkelen net zoals zelfvertrouwen en veerkracht.

We zijn in de overleving blijven steken

Ik zie niet alleen bij mensen, maar ook binnen teams en organisaties, dit nog zo vaak fout gaan, ook nu na corona. We zijn in de overleving blijven steken, wellicht wat herstel, maar hebben ons niet de vraag gesteld. Wat hebben wij nu eigenlijk te leren van deze crisis? Wat hebben we geleerd dat ons gaat helpen gaat versterken de aankomende jaren, zodat wij eigenaar blijven van de toekomst?

Lang leve de burnout

Nou komt het mooie: Door het ervaren van ’ellende’ in je leven en ervan te leren kun je PTG ervaren. Hierdoor wordt je PsyCap hoger. En hoe hoger de PsyCap, hoe optimaler je functioneert. In andere woorden: lang leve de burnout, daar zit een enorme groei potentie. Lang leve de reorganisatie, de arbeidkrapte, de werkdruk, hier zit een enorme potentie die je medewerkers de kracht geven om om te gaan met de constante die wij verandering noemen. Maar daar moet je wel iets voor doen, het komt niet vanzelf. Are you ready?

In een volgende blog vertel ik je 5 manieren om je team en je organisatie veerkrachtig te maken! Wist je dat ik dit ook graag live vertel als spreker? Benieuwd hoe, wat, waar? Bekijk hoe ik als nummer #1 spreker veerkracht dagelijks op het podium sta (zit) of neem contact op.