Skip to main content

“Psssssst heeft u ook condooms?”, fluistert het jongetje voor mij bij de kassa van de Etos. Hij is amper 16 jaar denk ik. Hij heeft net de moed gevonden om voor zijn daad des levens een veilige oplossing te vinden. Op de weg naar de winkel is hij al zenuwachtig, wat nou als ik bekende tegenkom? Wat nou als ze mij uitlachen, of als de mensen raar naar mij kijken? Toch is hij hier en hij maakt mijn dag. Het zit hem niet mee. Het meisje achter de kassa is van zijn leeftijd en wat het erger maakt, ze is bloedmooi.

Papa kocht bij ons thuis altijd de condooms. Lekker makkelijk. Maar toen Jeroen en ik doorkregen dat hij dan ook bij kon houden hoe vaak wij een wipje deden, zijn wij het toch maar zelf gaan doen. Zo herkenbaar dit.

Het meisje kijkt even net zo genegeerd als hij. Ze herpakt zich en doet iets geniaals. “Deze gebruik ik zelf ook altijd” flapt met een gooisch accent uit haar mond, niet wetende dat ze hier de situatie alleen maar onhandiger mee maakt. Het hoofd van de jongen neemt de kleur aan van een op ontploffen staande tomaat. “Okay, stamelt hij, doe die dan maar” Het jongentje begint zich af te vragen of dit de seks wel waard is. Maar hij krijgt nu ook de gedachte van het kassameisje dat seks heeft niet meer uit zijn hoofd. Maar de situatie wordt nog gênanter. Ik geniet.

“Oh, ze zijn in de aanbieding, 2 voor de prijs van 1 en je krijgt er ook een petje van Durex bij” roept het meisje vrolijk. Ze krijgt nu wel zin in dit spel. De petjes liggen 3 meter verderop, waardoor ze langs de hele rij, terugloop met een geel Durex petje. De rij geniet.

Achter de jongen staat een oma, die onbewust nog wat olie op het vuur gooit: “In mijn tijd hadden wij die nog niet hoor. Wij gingen gewoon voor het zingen de kerk uit! Wat goed van je dat je die condooms zelf koopt” Nu, krijgt het jongetje de gedachte van een oma die sex heeft niet meer uit zijn hoofd. Bah! Nu begint ook de rij zicht met het gesprek te bemoeien. Moeders, vaders en wat schoolmeisjes. De moeders knikken instemmend, de vaders voelen de herkenbare schaamte. De schoolmeisjes giebelen op de achtergrond. Ik lig gestrekt van het lachen in de winkel.

Het jongetje trekt zijn pas gekregen petje diep over zijn hoofd en gaat naar huis. Hij neemt zich voor nooit meer zelf condooms te gaan kopen. Hopelijk maakt zijn daad van vanavond alles weer goed.