Skip to main content

Als schrijver en spreker veerkracht weet ik het als geen ander. Je moet mensen niet vertellen wat je hebt gedaan, maar wat ze er mee kunnen. Dus toen ik besloot meer dan 600 km te handbiken naar Engeland voor avontuur (klonk echt als een goed plan toen ik het bedacht) en voor het planten van 1000 bomen, dacht ik ook; ‘Wat wil ik hier nu eigenlijk van leren?’ Misschien kan je er iets mee, misschien ook niet. Maar lees maar eens door, ik deel je graag mijn 5 lessen over veerkracht die ik hieruit heb gehaald. In het ergste geval leer je er iets van. ;).

Lang. Heel lang geleden was er eens een dwarsleet die vitaler en veerkrachtig wilde worden

De afgelopen jaren heb ik hard gewerkt. Te hard? Nee ik denk het niet. Mijn manifestatiekracht was zo onstopbaar dat ik gewoon hard wilde werken aan ons gezin, mijn relatie met Kim, boeken schrijven, bedrijven starten, als inspirerende spreker veerkracht, zorg, leiderschap en klantgerichtheid bij de top willen horen. Nou dat dus, en het liefst allemaal tegelijkertijd, met een lichaam dat het voor 90% niet (of anders) meer doet. En dat alles veranderde in december 2022 (daar schrijf ik nog wel een keer een boek over).

Veerkrachtige geest, nu het lichaam nog veerkrachtig maken

Maar ik realiseer mij ineens dat ik niet harder wil werken, maar nog meer vanuit mijn hart wil werken. En dat al het neerzetten van deze levensdoelen ook een keerzijde heeft. Een keerzijde op mijn lichaam wel te verstaan. En dan heb ik het niet alleen over de 15 kg die er langzaam maar beetje bij zijn gekomen. Maar ook over hoe ik eet, hoe ik drink, hoe ik slaap, hoeveel ik sport. En het eerlijke antwoord? Daar was ik helemaal niet mee bezig. Mijn lichaam holde gewoon dat onstopbare brein van mij achterna. Met als gevolg een veerkrachtige geest, maar een niet zo veerkrachtig lichaam meer.

Veerkrachtig worden draait 80% om voorbereiding en 20% om uitvoering

Ja, maar hoe dan wel? 5 lessen veerkracht

Fast forward door de binnenbocht. Middels veel training, coaching en medische hulp heb ik 90% van mijn medicatie afgebouwd. Van 13 naar geen blaasontstekingen, weer begonnen met bewegen en anders eten en drinken plus een compleet andere invulling van mijn agenda. En ik vind mijn magische formule om het fitste en vitaalste lichaam te bouwen en te onderhouden.

spreker veerkracht waarom je van camperen veerkrachtig wordt

Mijn 5 lessen veerkracht in een notendop:

  • 1. Drie keer per week krachttraining en 2 keer cardio. Je bent maar één workout verwijderd van een goed humeur zegt mijn mede-oprichter van Team Heartbeats, Danielle Stiekema, altijd. En dat klopte. Des te meer ik beweeg, sport of doe, des te meer ik bezig ben met mijn gezondheid.
  • 2. Psychosociale ondersteuning met betrekking tot plannen, voorbereiden en uitvoeren. 2 jaar nam ik hier de tijd voor. 2 jaar om te veranderen hoe ik werk, plan en uitvoer. Grote verschil? Alles, maar dan ook alles is nu gepland, alleen dan op een gezonde manier. Zoals bijvoorbeeld mijn sport-, eet- en ontspanmomenten. Want ik weet één ding zeker, als ik ze niet plan, zit de week alweer vol zonder dat ik ontspannen heb. Bedankt Jenine, van de Assistent, voor het bewaken hiervan!
  • 3. Podcasts luisteren en boeken lezen over gezond, vitaal en veerkrachtig leven. Ik schreef er al eerder over. Lezen over een onderwerp zoals veerkracht is gelijk de oplossing voor het probleem. Ik lees en luister me moe!
  • 4. Mij omringen met mensen die al een fit en vitaal lichaam hebben. Grote voordeel, mijn vrienden maar met name collega’s zijn fitte, vitale en gezonde mensen. Kijk ze waren er al, ik moest alleen nog maar meer en anders naar ze gaan kijken.
  • 5. Lange en korte termijn doelen stellen. Dus toen kwam de trip naar Engeland…

Veerkrachtige (vi)taal

Totale onderdompeling dus. En je leest het, al de lessen zaten niet in de reis (volgende column) maar in de voorbereiding. Vitaler, gezonder en veerkrachtiger worden draait voor 80% om voorbereiding en 20% om uitvoering.
En toen kwam dus de reis naar Engeland. 200 km met de boot en ruim 400 km fietsen in 4 dagen, met een karretje van 30 kg achter mijn handbike. Maar ik wist dat ik er klaar voor was.

Daarover later meer. Oh ja, en die 1000 bomen, werden er 1300… (ps. Wist je dat ik ambassadeur ben van Trees for all)
Fit, vitaal en een zinvol leven. Op naar meer!

spreker veerkracht 615km fietsen en instorten veerkracht lessen
spreker veerkracht pers niek van den adel speakersclub

Ervaar zelf de kracht van veerkracht

Klinkt het alsof jij dit ook nodig hebt in je leven? Wil je meer weten over de kracht van veerkracht, zoek je een power house op wielen die dit onderwerp bij jouw publiek onder de aandacht brengt? Of wil je voor een ander vraagstuk Mr. Feather Force himself inschakelen, bijvoorbeeld op het gebied van leiderschap of werkgeluk?

Boek Niek als coach of spreker veerkracht, samen gaan we aan de slag!