Skip to main content

“Hey pannenkoek, je moet beter je best doen! Je kan veel beter dan dit. Dit is niet goed genoeg. Je hebt weer een hoop gemist. Het had beter gekund. Waarom heb je je niet beter voorbereid? Je kunt het niet. Anderen zijn veel beter.”

Niet handig, maar wat ik wel 1000 keer tegen mezelf zei als ik als spreker over veerkracht sprak. Noem het beperkende overtuigingen of gewoon onhandige zinnen. Feit is dat ik er lang last van heb gehad. Lelijk zijn tegen mezelf. Hard. En of ik als spreker veerkracht nu spreek voor studenten, in het bedrijfsleven of daarbuiten, ik zie het veel. Hoog perfectionisme, alles moet goed gaan (gepaard met een hoge druk) en daardoor worden we harder tegen onszelf. Herkenbaar? Dan zijn de volgende 3 lessen voor jou.

Weet je het nog; wat je vroeger leerde bij scheikunde?

In het laboratorium van het leven bestaat er een fascinerende metriek genaamd de pH-waarde, die de zuurgraad of alkaliteit van een substantie meet. Citroenzuur bijvoorbeeld, wordt veel gebruikt om de pH (zuurtegraad) van een formulering aan te passen. Ik bedacht ooit: kunnen we deze theorie toepassen op onze persoonlijke hardheid (ph)? Met andere woorden, kunnen we de pH-waarde vergelijken met hoe basisch of zuur we tegen onszelf praten, of misschien wel hoe goed we voor onszelf zorgen? Dat heeft namelijk alles met veerkracht te maken.

Les 1: Wees je bewust van je innerlijke dialoog

Net zoals een pH-meter nauwkeurig de zuurgraad meet, is het belangrijk om bewust te zijn van onze interne dialoog. Voice dialogue gaat daar dieper op in, door het te onderzoeken van je verborgen en verstoten ik.
Vaak zijn we streng en kritisch voor onszelf, waardoor we onze persoonlijke hardheid vergroten. Begin eens met het observeren van je gedachten en probeer vriendelijker en liefdevoller te spreken tegen jezelf. Verander de zuurgraad van je innerlijke dialoog naar een alkalische (basische) staat van vriendelijkheid en acceptatie. Zo lukte het mij door vriendelijker naar mijn innerlijke dialoog te kijken (les 1), steeds vaker op te merken dat het eigenlijk best goed genoeg was. Dat iets missen helemaal niet zo erg was en anderen helemaal niet beter waren. Pffff gaf dat even rust.

spreker veerkracht ph waarde

Tussentijdse tussentip:
“Zeg eens wat vaker tegen jezelf wat je tegen je kinderen, vrienden of relaties zegt”

spreker veerkracht tony robbins

Les 2: Verbind je met anderen

De pH-waarde van een oplossing kan worden beïnvloed door de interactie met andere stoffen. Op dezelfde manier kan onze persoonlijke hardheid verminderen door verbinding te maken met anderen. Zoek eens die theetoaster en bruistablet op en omring jezelf met mensen die je inspireren en aanmoedigen. Samen kunnen we groeien en elkaar helpen zachter te worden. Breng tijd door met dierbaren, deel je vreugde en verdriet, en voel de helende kracht van menselijke verbondenheid. Zo omring ik mij ook regelmatig met andere inspirerende sprekers.

Les 3: Wees vriendelijk voor de wereld

Een hoge pH-waarde in de natuur wijst op een gezonde omgeving. Om zachter voor onszelf te zijn, moeten we ook zachter zijn voor de wereld om ons heen. Neem bewuste beslissingen die bijdragen aan duurzaamheid en het behoud van onze planeet. Verminder afval, steun ethische bedrijven en zet je in voor sociale rechtvaardigheid. Door onze acties kunnen we een positieve impact hebben en bijdragen aan het creëren van een betere wereld. Plant eens een boom!

Om liefde vragen

Veerkracht voor onszelf en de wereld

Terwijl we het mysterie van de pH-waarde hebben ontrafeld en het hebben toegepast op onze persoonlijke hardheid, zien we dat er een diepgaande verbinding is tussen hoe we voor onszelf zorgen en hoe we de wereld beïnvloeden. Door bewust te zijn van onze innerlijke dialoog, prioriteiten te stellen, veerkracht op te bouwen, verbinding te maken met anderen en vriendelijk te zijn voor de wereld, kunnen we de zachtheid vergroten, zowel binnenin als om ons heen.

spreker veerkracht feather force lemonade stand

If life gives you lemons, make lemonade!

Zo, nu weet je het! Wil jij ook liever voor jezelf zijn? Of merk je dat jouw organisatie ook af moet van die hoge zuurgraad? Niek staat als spreker veerkracht wekelijks op het podium om bij zijn publiek deze bewustwording te creëren. Daarnaast geeft hij concrete handvaten en is niet vies van de nodige zelfspot om essentiële zaken aan het licht te brengen.

Als je je omstandigheden niet kunt veranderen, dan weet Niek als geen ander dat je dan alleen jezelf nog maar kunt veranderen. Neem eens contact ons op voor de mogelijkheden, samen gaan we op zoek naar een plan van aanpak op maat.