Skip to main content

Bijna 300 ZuidZorg collega’s kwamen bij elkaar voor het Symposium ‘Ster(k) in je werk’. Op donderdag 26 januari vond het Symposium ‘Ster(k) in je werk’ van ZuidZorg in Congrescentrum Koningshof in Veldhoven plaats. Het thema sluit perfect aan op de huidige situatie in de zorg. Een situatie, die gekenmerkt wordt door toenemende vraag naar zorg en een stijgend tekort aan professionals. Een situatie waardoor onze collega’s dagelijks voor uitdagingen staan. De centrale vraag van de avond was: Hoe ontwikkel je veerkracht? Hoe ga je om met de grote én de kleine hobbels in je leven, terwijl je ondertussen hartstikke druk bent om alle ballen in de lucht te houden? Een situatie die voor velen van de deelnemers dagelijks herkenbaar is.

Opening met moderne dans

Het Symposium werd geopend met een moderne dans video ‘On Fiya’ van danskunstenaar Svetlin Velchev. De choreografie en dans is speciaal voor het thema ‘Ster(k) in je werk’ ontwikkeld. In deze dans video laat hij een innerlijke strijd zien, waar zorgprofessionals met hun werkdruk mee worstelen. Met zijn dans wil hij de deelnemers bewust laten worden om op tijd hulp te vragen.

Inspirerende gastspreker

Het Symposium stond in het teken van gastspreker Niek van den Adel. Hij vertelde zijn persoonlijke verhaal dat de deelnemers raakte en inspireerde. In zijn verhaal benadrukte hij het grote zorghart van de deelnemers en het zo goed mogelijk willen zorgen voor de ander. Vanuit onze visie op positieve gezondheid willen we immers een bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven van onze cliënten. Maar waarom passen we deze visie niet ook veel meer toe op ons eigen welzijn? Niek: “Zet jezelf op één en de cliënt op twee.”

Naast zijn persoonlijke verhaal over veerkracht gaf hij de deelnemers een aantal direct toepasbare tips mee. Zo vertelde Niek: ‘Welke mentale fooi wil je van je werk? Wat is jouw zingeving?’. Immers om meer veerkracht bij jezelf te ontwikkelen, is het belangrijk om eerst te ontdekken wanneer je met een glimlach naar huis gaat. Hij vervolgde met het veranderen van de taal, die je tegen jezelf spreekt als je veerkracht wat lager is. ‘Als het even niet goed met je gaat, praat positief tegen jezelf. En omring je met de juiste collega’s, die van aanpakken weten. Vergroot vooral ook je veerkracht samen, als team.’ Zijn inspirerend verhaal sloot Niek af met de woorden: Ben dankbaar.

Zorgmarkt

Voor en na het symposium was er gelegenheid tot het bezoeken van een zorgmarkt, waar diverse samenwerkingspartners op het gebied van thuiszorg en thuiscoaching vertegenwoordigd waren.

Vanuit ZuidZorg heeft de verzorgende en verpleegkundige adviesraad een zeer geslaagd en verbindend evenement neergezet. Als ZuidZorg hebben we kunnen laten zien waar we voor staan en wat we belangrijk vinden: Leuk en gezond werken met elkaar.

Origineel bericht van ZuidZorg