crash4Niek van den Adel (1982) leert al snel dat geld maar op één manier verdiend kan worden, keihard werken. Op zijn 15de de afwas in van de plaatselijke kroeg. Doorgroeien naar oberkelner, kok, gastheer en bedrijfsleider. Van café tot snackbar, van grand-café tot sterrenzaak. Het vermaken en verassen van mensen word een sport. Een sport die hij met volle overgave 7 dagen per week bedrijft, om na elke avond het zuurverdiende geld op te maken in het zelfde establishment. In 2003 neemt de horeca een serieuze noot aan. Niek besluit hogere hotel management te gaan studeren aan Stenden University te Leeuwarden. Ook hier blinkt hij uit in de 10en voor zijn praktijk in het restaurant en wordt hij zeer kundig in het opmaken van de toenmalig gratis studiefinanciering. Immers, zo is hij van mening, moeten beidde kanten van de bar begrepen worden.

Nog niet gehinderd door enige vorm van kennis

Er volgt een jaar in een 5* resort in Amerika, wat een prima dekmantel blijkt te zijn voor een jaar skiën. Er volgt een jaar Zuid-Afrika, wat een prima dekmantel blijkt te zijn voor een jaar lang duiken. Er volgt een half jaar thailand wat een prima dekmantel blijkt te zijn voor het genieten van de Aziatische keuken en gastvrijheid. Ja, dat studeren dat bevalt hem wel. In 2008 behaalt hij zijn Bachelor in the Science of applied sciences Hospility magement. Op datzelfde moment leest hij de horeca CAO, dat had hij waarschijnlijk beter eerder kunnen doen.

 

Afb005Geluk zit niet in je benen

Hij rent de horeca uit en besluit dat hij consultant word, een wereld waar ze nog heel wat kunnen leren van de dienstbaarheid in de horeca. Hij wordt aangenomen op het prestigieuze trainneeship Young Colfield waarin hij uitstroomt bij Engel & Colfield een joint venture van zijn firm en Herman den Blijker, Nederlands grote tv-kok. Toch blijft die horeca knagen. in 2010 maakt hij zijn rentree door bedrijfleider te worden van het zeil en evenementen bedrijf; Ottenhome te Loosdrecht. Een  korte broek, uitkijken over de plassen, vrijheid blijheid. Daar hoort dan ook een motor bij. Op een nacht in juli 2010 gaat het fout. Niek gaat in de bocht onderuit, breekt zijn rug en loopt een hoge dwarslaesie op.

Lang zal ze laesie
Elk jaar je dwarslaesie vieren mag voor u gek klinken. Voor Niek anders niet. Als (keynote) spreker verteld hij ronduit over zijn revalidatie periode. Het was zeker niet altijd leuk, maar zonder diepe dalen geen grote hoogten toch? Hij word verliefd op zijn ergotherapeute, ethisch heel verantwoord. Zij ook op hem. 3 maanden later wonen ze samen, 1 jaar later getrouwd, nu in verwachting van een tweeling. Wat heeft dit nou allemaal met gastvrijheid te maken? Alles! De dienstbaarheid die zo gewoon is in de horeca blijkt in de grote boze mensenwereld helemaal niet zo gewoon te zijn. Vreemde parkeerwachters, boze doctoren, niemand die elkaar meer groet en/of van “Bedankt voor uw bezoek” is al helemaal niet meer aan de orde. Het maakt dat ook niet uit of wij over de gezondheidzorg, de retail, het bankwezen of een overheid praten, aardig doen is toch heel normaal? Als spreker gaat Niek altijd eerst undercover in uw organisatie.

Hij verteld graag over zijn ervaringen, over de keuze die geluk heet, over hoe wij met elkaar omgaan. Over bliepmiepen, over zijn hulphond; Joep!, over zingende zusters, over valkuilen, over gastvrijheid. Nieuwsgierig? Neem gerust contact met hem op.

Dit verhaal zou iedereen een keer moeten horen. Weer terug naar waar het eigenlijk allemaal om gaat.

– Bergman klinieken 2016 –